POSTHUMNO ODLIKOVANO OSAM BORACA IZ STARE HERCEGOVINE

24.10.2016.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić uručio je odlikovanja porodicama osam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Stare Hercegovine, koje je predsjednik Srpske Milorad Dodik posthumno odlikovao Medaljom zasluga za narod.
Za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske, odlikovani su Mile Laković, Miodrag Krunić i Mladen Vuković iz Višegrada, Borislav Ćeha iz Čajniča, Neđeljko Radović, Radomir Bošković i Nenad Blagojević iz Foče i Dragan Blagojević iz Kalinovika.

Koordinator regije Stara Hercegovina boračkih organizacija Miloš Lazović rekao je da je predsjednik Republike Srpske u čast Vidovdana odlikovao jednog borca iz Kalinovika, jednog iz Čajniča, tri iz Višegrada i tri iz Foče.

“Status boraca, status porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, nije na onom nivou kako mi smatramo da treba biti u Boračkoj organizaciji Republike Srpske”, istakao je Lazović.

On je dodao da se najmanje vodi računa o pripadnicima boračke populacije, a da se više vodi o partijskoj i drugog ulozi.

“To ćemo morati da promijenimo u našem djelovanju, a ujedno pozivam predstavnike lokalne i republičke vlasti da se prisjete ko je ostavio ovu državu da se lijepo u njoj živi”, zaključio je Lazović.

Predstavnik porodica poginulih boraca Miroslav Vuković rekao je da su odlikovanja došla 21 godinu posle završetka rata, ali da je bolje i sada, nego da ne budu uručena.

“U ime porodica poginulih boraca zahvaljujem se kabinetu predsjednika Republike Srpske i Boračkoj organizaciji Republike Srpske koja je podnijela inicijativu za dodjelu posthumnih odlikovanja našim poginulim borcima”, dodao je Vuković.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da je na području Višegrada poginulo oko 145 boraca višegradske brigade.

“Oko 100 boraca nisu dobili posthumna odlikovanja, a veliki broj boraca je došao sa strane, tako da su među poginulima i borci iz Goražda, Sarajeva, Konjica koji treba da budu posthumno odlikovani”, istakao je Vasić.

On je dodao da je na području regije Stara Hercegovina više od 700 boraca dalo život za stvaranje Republike Srpske.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.