Šamac: Sestrama Ivić potrebna pomoć

Sestre Stoja i Rada Ivić iz Šamca žive u teškim uslovima, bez struje, vode i kupatila.Stan u koji su se bespravno uselile prokišnjava, a vlasnik traži da se isele. Centar za socijalni rad predložio im je smještaj u ustanovu, ali one ne žele da se razdvajaju.

Sestre, u ratu izbjegle iz Glamoča, već 15 godina žive u vlažnom i mračnom stanu, bez elementarnih uslova za život. 59-godišnja Rada liječena je u psihijatrijskoj ustanovi, i sestre više ne žele da se razdvajaju.

Korisnice su socijalne pomoći, Crveni krst im obezbjeđuje prehrambene i higijenske pakete, a komšije pomažu koliko mogu.

– Treba nam jedna soba da se makar zgrijemo, šporet i kupatlo – kaže Stoja.U Centru za socijalni rad kažu da im obezbjeđuju svu neophodnu pomoć, ali da oni nemaju stan u koji bi ih smjestili. Predlagali su im smještaj u ustanovu ili u kuću na selu, ali one su to odbile.

– Јedino rešenje, koje je moguće i koje je pred nama, je da nađemo neki stan u Šamcu, gdje bi centar preuzeo odgovornost za taj stan i održavanje higijene. Međutim, slali smo dopis Opštini Šamac i takvih stanova nema – kaže Veljko Milkić, direktor Centra za socijalni rad.

Dolazi zima i sestrama Ivić je sada najvažnije da riješe stambeno pitanje. Nadaju se da još ima dobrih ljudi koji bi, na bilo koji način, mogli da im pomognu.

Komentariši