JADNO: Lopovi u Užicu ukrali novac od bolesne devojke!

29.10.2016.

Lopovi odneli balone s 90.000 dinara prikupljenih da se napravi lift kojim bi teško obolela Doris mogla da izađe napolje

Godinama Slavica Polimčević Bošnjaković iz Užica sanja isti san – da sa spoljne strane zgrade u kojoj živi postavi lift kojim će iz stana u potkrovlju moći da izvede u park i na ulicu svoju ćerku koja je slepa, potpuno nepokretna, obolela od cerebralne paralize.

Bez tog lifta, sada 25-godišnja Doris osuđena je na zatočeništvo među četiri zida. Za pet meseci, od 14.070 evra, koliko je za lift potrebno, Slavica je prikupila oko 440.000 dinara i 166 evra. A 90.000 dinara su ukrali lopovi.

Godine po bolnicama

– Po užičkim prodavnicama, buticima, pekarama, frizerskim salonima, postavili smo 80 plastičnih balončića za prikupljanje novca na kojima je slika Doris i kratka poruka za šta se novac prikuplja. Pet balončića je već ukradeno, a u njima je, pretpostavljamo, bilo oko 90.000 dinara – priča Slavica.

Neki od onih koji su u prodavnicu ušli s makazama u rukama, presekli vezicu i ukrali balone sa slikom devojčice kojoj je potrebna pomoć su uhvaćeni.
– Nemam reči da išta kažem o tom činu. Da su makar dinar stavili unutra, a ne pokrali ono što su ljudi dali. Ako ćemo i to da radimo, onda je strašno na šta smo spali – priča majka bolesne devojke.

Slavica je Doris rodila u sedmom mesecu trudnoće. Oslepela je u inkubatoru, kasnije joj je dijagnostikovana i cerebralna paraliza, epilepsija, luksacija kukova… Godine su provele po bolnicama na operacijama.

Miri se sa sudbinom

– Posle svake operacije Doris me pitala: „Majka, hoću li ja moći sama da hodam?“ Onda bi se pomirila sa sudbinom, rekla bi mi: „Nema veze, ti ćeš me voziti u kolicima. Važno je da su meni ostali srce i duša“ – kaže Slavica tužno.

Doris sada ima 25 godina. Da bi izašla iz stana, iz potkrovlja trospratne zgrade u Krčagovu, sa više od 100 stepenika, potrebna su trojica jakih muškaraca da je iznesu u kolicima koja su teška 40 kilograma.
– Poslednji put Doris je bila napolju letos, i to posle punih 16 meseci… Njena radost bila je neopisiva, plakala je od sreće što je napolju. Kad će sledeći put moći napolje, ne znam – priča majka.

Doris dane provodi u sobi, na krevetu… Okružena s tri mala psa. Tri puta nedeljno po tri sata dolazi negovateljica. Proletos je Jasna Aleksić Leontijević iz Užica na društvenim mrežama pokrenula akciju da se izgradi lift, da se Doris oslobodi zatočeništva, a uskoro će biti održan i humanitarni koncert koji organizuje Užičanka Ivana Ivanović.

Majka borac
OLAKŠAĆU ŽIVOT SVOM DETETU

Skoro sam dobila posao u „Prvom partizanu“, imam platu, naš život se promenio. Doris ima svu potrebnu negu. Ja ne želim sažaljenje, ja sam majka borac, želim da napravim taj lift, da svom detetu olakšam život. Akcija traje, neću odustati, boriću se do kraja za moje dete, ne gubim nadu – ističe Slavica.

ČINJENICE

potrebno je da se skupi 14.070 evra da se napravi lift
pet meseci traje akcija prikupljanja novčane pomoći
prikupljeno je 440.000 dinara i 166 evra
25 godina ima Doris
tri jaka muškarca su potreba da snesu devojku i kolica iz potkrovlja napolje

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.