Ubili su mi Rada, Vlada i Vladanku

Starica Milja Tanasković iz višegradskog sela Donja Lijeska na današnji dan 1992.godine izgubila je sinove Rada, Vlada i maloljetnu kćerku Vladanku.Dogodilo se ovo u napadu pripadnika tzv. Armije BiH iz Goražda koji su u prijepodnevnim satima sa velikim snagama upali u ovo selo kod Višegrada i pobili civile i tri borca Vojske Republike Srpske (VRS). I Milja je ranjena i liječena u užičkoj bolnici.

Napad su preživjeli Miljin osmomjesečni unuk Miroslav i njegova majka Dragana, koji su se slučajno u to vrijeme zatekli u gradu.

„Bila sam u kući sa djecom kad su napali iz šume, pokušali smo da bježimo, prvo su mi ranili Rada i jednog borca raniše, a jednog ubiše. Onda od njihovog metka pade sin Rade, do njega i mlađi sin Vlade. Osjetih i ja da sam ranjena, pogodiše mi i kćerku Vladanku, izumrla je na mojim ranjenim nogama. Šta je sve ojađena majka preživjela”, govori Milja plačući na grobovima svoje djece na Vojničkom groblju na Megdanu.

Atak pripadnika tzv. Armije BiH, kojima je bio cilj da osvoje Višegrad, osujetili su tog dana borci višegradske brigade VRS, koji su se dobro organizovali, a njihova interventna jedinica je razbila neprijateljske redove i njihov komandni kadar.

„ Ovo je značajan dan za Višegrad koji je zahvaljujući odlučnosti i hrabrosti srpskih boraca branjen i odbranjen. U toj borbi poginulo je šest oficira tzv. Armije BiH, a sa njima i dvojica vojnika iz Zapadne Hercegovine koji su bili u crnim kombinezonima sa ustaškim amblemima. Jedinica iz Goražda pozvala je bataljon crnokošulja jer su mislili da će osvojiti Višegrad”, rekao je komandant višegradske brigade VRS Luka Dragičević.Predsjednik Predsjedništva boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić kaže da su pripadnici tzv. Armije BiH pokazali i u ovim borbama pravo lice, jer su svoj bijes iskalili na nedužnim i nenaoružanim civilima i paljenju njihovih kuća.

„Ni za zločin nad civilima na Donjoj Lijesci još niko nikad nije odgovarao“, dodao je Vasić.

Boračka organizacija Višegrad će naredne godine, povodom 25. godina od ove ratne pobjede, organizovati veliki skup na Donjoj Lijesci, gdje će se evocirati uspomene na ove ratne dane.

Izvor: BN televizija

Komentariši