ODRŽAN NAUČNI SKUP “MOST U KNJIŽEVNOSTI, ISTORIJI I KINEMATOGRAFIJI”

30.10.2016.

U Andrićevom institutu u Andrićgradu održan je naučni skup “Most u književnosti, istoriji i kinematografiji”, koji je okupio oko 40 profesora iz Republike Srpske, Srbije, Italije, Španije, Portugalije.
Rukovodilac Odjeljenja za književnost Aleksandra Vraneš rekla je da se Andrićev institut opredjeljuje na interdisciplinaran i multikulturalan pristup “imajući u vidu potrebe nacionalne nauke i nacionalne kulture”.

“Na ovoj konferenciji imali smo ugledne goste iz inostranstva, koji su bili i plenarni predavači, među njima su ugledni profesori iz Republike Srpske, Srbije, Portulagije”, naglasila je Vraneševa.

Ona je istakla da je tema vrlo široko postavljena, a da predavanja zahvataju različite grane naučnog i umjetničkog rada i motiv mostova kao kulturološkog, socio-antropološkog, istorijskog ili tehnološkog fenomena ili kao književno- teorijskog motiva.

Vraneševa je dodala da će nakon konferencije biti objavljen Zzornik radova koji će pokazati koliko je u žiži interesovanja i Ivo Andrić, čije je djelo u mnogome obilježeno motivom mosta.

Rukovodilac Odjeljenja za orijentalistiku LJiljana Marković rekla je da kroz prizmu Andrićevog vječnog mosta posmatramo odnose između evropske i istočne književnosti, odnosno književnosti od Turske, do Japana i Azije.

“Značajno je da razumijemo kvalitet našeg područja i Andrićeve ćuprije zato što je ona simbolički most između dva svijeta, svijeta Istoka i Zapada, a mi kao srpski narod nalazimo se na tom magičnom prostoru koji spaja Istok i Zapad”, naglasila je Markovićeva.

Organizatori naučnog skupa su Odjeljenje za književnost, Odjeljenje za orijentalistiju i Odjeljenje za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.