Porodica Jovane Šinik: Tužićemo bolnicu u Gradišci!

Porodica Jovane Šinik, porodilje koja je u četvrtak umrla u gradiškoj bolnici, tužiće ljekare koji su obavili porođaj. Tvrde da je Jovana umrla jer se porodila prirodnim putem, a ne carskim rezom, iako je beba imala više od pet kilograma.

Čekaju obdukcioni nalaz, koji će biti gotov za desetak dana, kako bi imali osnov za tužbu. U otpusnoj listi, kaže rodbina, stoji da je umrla usljed pucanja materice.

“Angažovaćemo nadležne institucije da se to ne bi poslije dešavalo nekim drugim majkama i djeci nečijoj tuđoj”, rekao je Jovanin stric Stojan Tendžerić.

Iz bolnice u Gradišci stiže saopštenje. Kažu da je pri porođaju bilo prisutno devet ljekara i da su ispoštovane sve procedure.

Direktor bolnice u Gradišci, Vlado Marjanović, poručuje da nije ovlašćen da daje izjave i da će sačekati instrukcije iz Ministarstva zdravlja. Oni su danas u ovu bolnicu poslali komisiju koja je imala zadatak da utvrdi da li je pri porođaju Jovane Šinik bilo propusta.

Ministarstvo zdravlja poslalo je ljekare, patologe i pravnike u Gradišku. Ispitali su čitav slučaj, o kome će obavijestiti ministra, Dragana Bogdanića. Na njemu je da odluči šta će biti dalje.

“Po obavljenom stručnom nadzoru, Komisija je dužna podnijeti izvještaj ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske o utvrđenom stanju i predložiti mjere koje treba preduzeti. Rok za podnošenje izvještaja je sedam dana od obavljenog stručnog nadzora”, saopšteno je iz Ministrastva.

Jovanina porodica i dalje je u šoku. Ne mogu, kažu, još da prihvate da je nema. Sigurna su da su ljekari pogriješili. Tvrde da je u bolnicu otišla kao zdrava žena. Iza nje je ostalo petoro djece.

“Pomagaćemo, naravno da ćemo pomagati. Pomagali smo se i do sada, a od sada da se i ne govori”, rekla je Jovanina strina Novka Tendžerić.

Stanje bebe koja je nakon porođaja prebačena u Banjaluku i dalje je neizvjesno. Slučaj Jovane Šinik istražuje i banjalučko Okružno tužilaštvo. Poslali su policiju da iz bolnice izuzme svu dokumentaciju, a saslušali su i ljekare koji su prisustvovali porođaju. I uprava bolnice i Ministarstvo zdravlja poručuju da će sve ići po zakonu i da će, ako se utvrdi da je bilo propusta, odgovorni biti sankcionisani.

Komentariši