Mladiću Savi Petričeviću iz Brčkog potrebna pomoć

07.11.2016.

Koliko život može biti surov, vidiljivo je na primejru 31-ogodišnjeg Save Petričevića, koji je iz Ilijaša izbjegao u Brčko.Iako je naučio da se bori kroz život, jer je rano ostao bez oba roditelja, ove godine u martu otkazala su mu oba bubrega.

Savo kaže – svi planovi za budućnost sada su na čekanju, jer zavise od tuđe pomoći.

Savo Petričević u Brčkom živi u izbjegličkom naselju Plazulje i odalte već pola godine svaki drugi dan ide na hemodijalizu. Kaže, život mu se u martu ove godine okrenuo na glavčke.

– Јa sam obolio 16. marta. Otišao sam u hitnu, oni su me odmah uputili u Tuzlu,. Tamo su ustanovili da su mi bubrezi otkazali, priča Savo.- Naš pacijent Savo Pertičević, ide tri puta sedmično po četiri sata na dijalizu. To je njemu kao maldom čovjeku veliko opterećenje. A ako bi se transplatirao, njegov kvlaitet života bi bio puno bolji, pojašnjava Vera Marinčić,n ačelnik Dijaliznog centra Brčko.

Savo je imao i planove za budćnost, koji su preko noći pali u vodu. Ali ovaj hrabri mladić i dalje sanja. Kaže, ako bi sakupio novac za transplantaciju bubrega, život bi mogao opet da krene uzlaznom putanjom:”Vidim sebe, poslije te transplatacije, ako uspijem da skupim pare, kao čovjeka koji živi normalno. Želim da imam porodicu pa makar i u kasnijim godinama.”

Za transplantaciju bubrega u Francuskoj Savi je potrebno 90.000 maraka. Što prije sakupi novac, prije će biti upisan na listu čekanja donatora bubrega.

Ispričali smo vam priču o Savi s nadom da još ima ljudi dobre volje, spremnih da pomognu ovom tridesetjednogodišnjaku iz Brčkog.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.