Svjedok u predmetu “Štrpci” govorio o pritiscima bh. tužioca

Svjedok Tužilaštva BiH u predmetu “Štrpci” Krsto Papić, svjedočeći video-linkom iz Beograda demantovao je vezu Luke Dragičevića, nekadašnjeg komandanta Višegradske brigade, i drugih optuženih sa otmicom i ubistvom 20, uglavnom bošnjačkih civila, iz voza Beograd-Bar u februaru 1993. godine, u mjestu Štrpce gdje pruga prolazi kroz BiH.Svjedok je progovorio o pritiscima bh. tužioca, kada je u Ambasadi BiH u Beogradu od njega traženo da potvrdi spisak osumnjičenih.

Tokom današnjeg ročišta jedan od optuženih, Mićo Јovičić, sklopio je sa Tužilaštviom BiH Sporazum o priznanju krivice, a Sud BiH prihvatio prijedlog da se njegov postupak razdvoji od ostalih 10 optuženih.

Nekadašnji komandant bataljona Višegradske brigade Krsto Papić posvjedočio je da mu je u aprilu 2014. u Ambasadi BiH rečeno da neće biti optužen i da će dobiti ograničeni imunitet ako potvrdi da su lica sa spiska koji mu je ponudio tužilac Džermin Pašić učestvovala u otmici civila u Šrpcima:”U Ambasadi BiH u Beogradu bio je papir sa 30 imena tih ljudi. Sugerisano mi je da bi bilo dobro za mene da kažem da su ta lica učestvovala u otmici u Štrpcima.”Tokom unakrsnog ispitivanja, Papić je negirao vezu optuženih,čija su imena na spisku, sa ovim događajem.

Odbacio je navode tužioca da je tokom obilaska terena oko Višegrada pokazivao gdje su masovne grobnice, već da ga je tužilac vodio na ta mjesta.

Za odbranu optuženih, ovo je klasičan primjer kako radi Tužilaštvo BiH sa izjavama na kojima gradi optužnicu.

– Na naša pitanja proizašlo je kao neporno to da je on više puta obavljao razgovore sa Tužilaštvom. Svjedok je rekao da je ispred sebe imao listu od 30 imena, za koja je Tužilaštvo bilo zainteresovano i koje je njemu bio projektovani zadatak, kaže Miodrag Stojanović, branilac Luke Dragičevića.

Iako je optužnica podignuta protiv nekadašnjih pripadnika VRS iz Višegrada, u javnosti se nagađa da je za zločin odgovorna jedinica Osvetnici.

Komentariši