Nezaposlenost i dalje najveći problem

09.11.2016.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih srpskih boraca Veljko Lazić rekao je danas na sastanku predstavnika sarajevsko-romanijske regije, koji je održan u Višegradu, da su osnovni problemi ovih boračkih kategorija zapošljavanje, odrađivanje pripravničkog staža i samozapošljavanje djece poginulih junaka.„Prema našem planu trebalo bi da u sve tri kategorije zaposlimo 574 djece, dok je do sada posao dobilo 218 osoba, a samozaposlilo se još 90 članova porodica zarobljenih i poginulih boraca”, rekao je Lazić.

Lazić je istakao da će u dogovoru sa Vladom Republike Srpske biti raspisan još jedan javni poziv, koji će trajati do 18. novembra ove godine.

„Pozvali smo poslodavce da se jave, jer Vlada finansira pripavnički staž u potpunosti, pa djeca dobijaju mjesečno 500 maraka i uplaćuje im se doprinos na godišnjem nivou”, dodao je Lazić.

Prema njegovim riječima i evidenciji s kojom raspolaže organizacija, obezbjeđena su sredstva od 2,5 miliona maraka u ovoj godini za pripravnički staž za 274 djece.

On je istakao problem odrađivanja pripravničkog staža za 60 profesora u osnovnim i srednjim školama, jer se ove ustanove finansiraju putem trezora.

„U toku su pregovori sa Zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom prosvjete da bi se riješile ove nedoumice”, kaže Lazić.

Na sastaku u Višegradu konstatovano je da dodjela posthumnih odlikovanja za borce teče po utvrđenom planu i da je do 15. septembra odlikovano 140 poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske iz ove organizacije.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.