SVEČANO POTPISANI UGOVORI SA DOBITNICIMA GRANTOVA IZ DRINA-TARA REGIONA

09.11.2016.

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Evrope /SWG/potpisala je na Zlatiboru ugovore sa dobitnicima bespovratnih sredstava iz prekograničnih regiona Drina-Tara i Drina-Sava.
Sredstva su obezbijeđena kroz ABD grant šemu, u pratnerstvu sa Njemačkom agencijom za međunarodnu saradnju.
„U okviru ove grant šeme podneseno je 40 aplikacija, 17 projekata je dobilo sredstva a potpisano je 27 ugovora i odobreno ukupno 260.000 Evra. Učešće aplikanata je 25 odsto od ukupnog iznosa“, kazao je regionalni menadzer Aleksandar Damjanović.
On dodaje da su odobrena sredstva prije svega namijenjena poljoprivrednicima, malim poljoprivrednim gazdinstvima, ekolozima i turističkim oganizacijama u regionima „Drina-Tara“ i „Drina- Sava“ regionu.
„Interesovanje za korištenje sredstava bilo je veće u odnosu na 2014 godinu, jer nije insistirano na prekograničnim partnerskim projektima. Bile su moguće i individulane aplikacije“,navodi Damjanović.
Među potpisnicima Ugovora bio je i Srpsko Baranac iz Višegrada, vlasnik ugostiteljskog objekta „Kruna“.
Njegov projekat je ocijenjen kao visoko kvalitetan, jer se radi o energetskoj efikasnosti.
„Ugostiteljski objekat „Kruna“ će dobiti novo grijanje na bazi solarnne energije i toplotnih pumpi , čime ćemo proširiti sezonu i smanjiti troškove grijanja i tople vode. Ukupna vrijednost ovog projekta je 35.000 KM“, ističe Baranac.
Direktor poljoprivredne zadruge „Uvac-Rudo“ Nenad Ljubojević dobitnik je bespovratnih sredstava od 45.000 Evra, za partnerski prekogranični projekat sa „Sirogojnom kompani“ iz Užica, Udruženjem uzgajivača „Malinar“ iz Rudog i doo Luna iz Rudog.
„ U sklopu ovog projekta zadruga „Uvac-Rudo“ nabaviće savremeni vibracioni kalibrator za u procesu prebiranja maline, „Sirogijno-kompani“ će nabaviti univerzalnu vagu sa sistemom za pakovanje, „luna“ će nabaviti opremu za proizvodnju soka i dzema od maline a Udruženje „Malinar“ će obezbijediti opremu za ispitivanje uzoraka zemljišta“, potvrdio je Ljubojević.
Direktorica TO Višegrad, koja je i predsjednica Stalne radne grupe „Drina-Tara“ regiona Olivera Todorvić, kaže da je u svim projektima koje podržava SWG „Drina-Tara“ regiona, zastupljeno ulaganje u turizam. „Projekti ekološku komponentu i podstiču razvoj poljoprivrede, na čemu se pozicionira višegradsko turističko tržište“, kazala je Todorovićeva.
Što se tiče dinamike finasiranja, predviđeno je da se projektne aktivnosti realizuju najkasnije do 11. maja 2017 godine.
Ukoliko potpisnici sve aktivnosti predviđene Ugovorom urade u narednih mjesec dana , mogu očekivati uplatu sredstava nakon podnošenja finalnih izvještaja u roku od dvije sedmice.
Potpisnici ovogodišnje Grant šeme su korisnici iz: Užica, Čajetine, Prijepolja, Bajine Bašte, Loznice, Bogatića, Šapca iz Srbije, zatim iz Crne Gore iz Pljevalja, te iz BIH iz Visegrada, Rudog, Bratunca, Ugljevika i Brčko- distrikta.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.