Opština Višegrad izrazila interesovanje za formiranje mjesnih zajednica

Predstavnici opštine Višegrad učestvovali su na regionalnom radnom sastanku „Jačanje mjesnih zajednica u BiH“ u Sarajevu, koji je organizovao UNDP sa ciljem formiranja mjesnih zajednica.

Član radne grupe Darko Andrić rekao je da je na inicijativu načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića, opština Višegrad izrazila interesovanje za formiranje mjesnih zajednica, što je i obećano u prethodnom periodu građanima ove opštine.

„Učestvovali smo u projektu, koji se organizuje na nivou BiH. Opština Višegrad je imala mogućnost formiranja mjesnih zajednica, uz podršku UNDP, ali zbog nezainteresovanosti u proteklom periodu ovaj projekat nije naišao na razumijevanje“, dodao je Andrić.Andrić je istakao da su članovi radne grupe, ispred opštine Višegrad, imali priliku da kroz konstruktivne diskusije osmisle budućnost mjesnih zajednica.

„Raspravljali smo o funkciji mjesne zajednice, pružanju usluga, strukturi rada, finansiranju mjesnih zajednica i učešću građana“, napomenuo je Andrić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je važnost uključivanja opštine Višegrad u projekat jačanja mjesnih zajednica, odnosno što skorije aktiviranje mjesnih zajednica.

„Ovaj projekat je od izuzetne važnosti, jer ćemo društvu vratiti ono što smo nekad imali, a to je povjerenje, solidarnost, uključenost i jednakost, a to su vrijednosti koje smo zbog različitih stvari izgubili“, dodao je Đurević.On je pojasnio da je ovo prvi korak ka ponovnom oživljavanju mjesnih zajednica i vraćanju njihove uloge sa ciljem jačanja lokalne zajednice.

Ovaj regionalni sastanak je prvi od osam koji će biti održani širom BiH. Projekat predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švajcarske i Švedske, a provodi ga Razvojni program UNDP.

Komentariši