Đaci osnovne škole u Dobrunu Nemaju mobilne, a u knjižicama nanizane petice

18.11.2016.

Višegrad – Za razliku od svojih vršnjaka nijedan učenik Područnog odjeljenja višegradske Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Dobrunu nema mobilni telefon, a samo dvojica u kući imaju kompjuter, ali su im zato đačke knjižice pune petica.

Ova škola, koju pohađa samo desetak đaka, po mnogo čemu je neobična. Učenici su raspoređeni u dva kombinovana odjeljenja, ali uprkos tome na znanju i ocjenama mogu da im pozavide mnogi drugi školarci. Oni ustaju vrlo rano da bi u sedam časova bili na nastavi. Za učenje kod kuće, kažu, i nemaju baš mnogo vremena, jer moraju da obavljaju razne seoske poslove. Ipak, domaći redovno rade i spremni dolaze na časove.

Zanimljivo je da su svi učenici ove škole glumci amateri jer su članovi Dramske sekcije Srpskog sokolskog društva “Soko” iz Dobruna.

Anđela Bovan, Nikola Topić, te Nikola Mićević i Nemanja Topić pričaju sa ushićenjem kako su glumili uloge đaka veseljaka, staraca i starica, pa i pitomih i divljih životinja.

– Bilo je smiješno kad sam u skeču igrao zelembaća jer mi je učiteljica u zeleno ofarbala lice pa su mi se drugovi, a i publika smijali – kaže Nemanja Topić.

Nastavu imaju u samo dvije od desetak učionica koje su davno napuštene. Učenika je iz godine u godinu sve manje.

Učiteljice kažu da izvođenja nastave u kombinovanim odjeljenjima u školi sa malim brojem učenika ima i prednosti i mane.

– Prednost je to što se mnogo vremena može posvetiti svakom učeniku. Možemo da mu pomognemo da bolje nauči, da svima provjerimo znanje. Sve to postižemo uz opušten rad u grupi, za jednim stolom – kaže učiteljica Mirjana Aleksandrović koja je objasnila da su iz učionice izbacili klasičan dosadašnji način rasporeda klupa i stolica.

Aleksandrovićeva dodaje da već deset godina radi u seoskoj školi, a da je počela bez ikakvog iskustva u kombinovanim odjeljenjima, ali se vremenom snašla.

– Rad u kombinovanom odjeljenju za mene je bio pravi izazov. Zahtijeva veću koncentraciju nastavnika i samih učenika jer su ovdje zajedno đaci od prvog do petog razreda – ističe učiteljica Bojana Podgorica.

Objašnjava da se maksimalno mora iskoristiti vrijeme od 45 minuta jer se u kombinovanom odjeljenju praktično održavaju tri časa u jednom.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.