Lakić: Godišnja proizvodnja 922 gigavat časa

Preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad od početka rada 1989. godine do sada proizvelo je 24.900 gigavat-časova električne energije, odnosno godišnje u prosjeku 922 gigavat-časa, rekao je danas direktor ovog preduzeća Mile Lakić.

Na konferenciji za novinare u Višegradu održanoj povodom obilježavanja 27 godina postojanja „Hidroelektrana na Drini“, Lakić je rekao da je prosječna godišnja proizvodnja od 922 gigavat-časa električne energije iznad višegodišnje planirane od 909,20 gigavat-časova.

Lakić kaže da je pogonska spremnost energetskih postrojenja na maksimalnom nivou, te da su uspješno realizovani obimni i složeni radovi na reviziji i remontu postrojenja.

Kada je riječ o aktuelnim radovima, Lakić je naveo da je u toku sanacija terena ispod pregradne brane hidroelektrane radi dodatne stabilnosti ovog objekta i smanjenja podiranja vode ispod tijela brane, što utiče na povećanu proizvodnju električne energije.
On je najavio da će 2017. godine biti nastavljeno investiranje u proces proizvodnje i održavanja, kao i učešće u poslovima u vezi sa izgradnjom Hidroelektrane Buk Bijela. Lakić je rekao da je preduzeće „Hidroelektrane na Drini“, na ime naknada za potopljeno zemljište akumulacionog jezera, izmirilo obaveze od 2004. godine zaključno sa oktobrom ove godine.

On kaže da je pet opština dobilo više od 65 miliona KM i to Višegrad 33,7 miliona KM, Rudo 15,7 miliona KM, Novo Goražde 8,7 miliona KM, Rogatica 4,7 miliona KM i Goražde 2,2 miliona KM.

Prema njegovim riječima, „Hidroelektrane na Drini“ izdavajale su sredstva za sport, kulturu, obrazovanje, kao i socijalne i humanitarne svrhe, te za Fond solidarnosti Republike Srpske od juna 2014. godine do marta 2016. godine.

Povodom obilježavanja 27 godina rada ovog preduzeća, članovi Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Hidroelektrana na Drini“ darivali su krv za potrebe Kliničko bolničkog centra u Foči.

Hidroelektrana Višegrad puštena je u rad 1989. godine. Rekordnu proizvodnju ostvarila je 2010. godine, a rekordnu dobit od 15 miliona KM 2013. godine.

Ovo preduzeće trenutno zapošljava 265 radnika.

Komentariši