Uhapšeno 8 lica na području Prijedora koji su osumnjičeni za ratne zločine

06.12.2016.

Sipa je po nalogu Tužiteljstva BiH lišila slobode osam lica koji su osumnjičeni za ratne zločine.Osumnjičeni su pod istragom zbog nezakonitog lišenja slobode i ubistva oko 120 žrtava, muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti iz mesta Miska Glava u leto 1992. godine. Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, au akciji policijskih radnika SIPA, rano jutros na području Prijedora i okoline, locirani su i lišeni slobode osumnjičeni:
– Slobodan Taranjac, rođen 1956. godine u Prijedoru,
-Miodrag Glušac, rođen 1960. godine u Prijedoru,
-Ranko Babić, rođen 1952. godine u Prijedoru,
-Marinko Praštalo, rođen 1963. godine u Prijedoru,
-Ranko Došenović 1960. godine u Sanskom Mostu,
-Zdravko Panić, rođen 1959. godine u Prijedoru,
-Trivo Vukić , rođen 1966. godine u Prijedoru,
-Milan Vukić rođen 1951. godine u Prijedoru.
Takođe, na više lokacija koje koriste osumnjičeni vrše se pretresi. Navedeni osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vreme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili krivično delo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.
Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem meseca jula 1992. godine, učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 maloletnih osoba, na području mesta Miska Glava, koji su nakon toga odvedeni u zatočenje u dom kulture, kao i na obižnji stadion gde su 3 dana mučeni i zlostavljani.
Tokom zatvaranja, izdvojeno je i ubijeno između 10-15 zatvorenika, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubije gde su ubijeni hicima iz vatrenog oružja. Samo je nekoliko žrtava uspelo preživeti strijeljanje i njihova svedočenja bila su od ključne važnosti za rasvetljavanje ovog zločina.
Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak II Redak II, a 10 tela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016 godine.
Policijski službenici SIPA, nakon lišenja slobode, osumnjičene će predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga doneti odluku o pokretanju predloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.