Pomozimo porodici Tomović iz Sokoca

Krajem oktobra ove godine posjetili smo petočlanu porodicu Tomović iz sela Dolovi kod Sokoca, koja živi u neuslovnoj baraci i uputili apel za pomoć. Kao i uvijek, dobri i humani ljudi su se odazvali akciji i omogućili da Tomovići dobiju kuću.Jesenas je nova kuća Mirka Tomovića, koju je počeo da gradi za svoju porodicu, suprugu i toje male djece, bila u izgradnji, a danas je pod krovom. Mirko nadničenjem nije mogao da zaradi dovoljno i da prehrani porodicu i da dovrši kuću, ali sreća pa i u ovim teškim vremenima ima humanih ljudi.

“Hvala Bogu, narod je pomogao”, kaže Mirko i nabraja ko mu je pritekao u pomoć: “Dragan Đurković dao je krov, izolaciju, instalaciju za struju, peć za etažno grijanje. Firma `Dolovi` poklonila nam je krovnu konstrukciju, a Radivoje Čajić stolariju i patos. Dragan Jovanović i njegova firma iz Karakaja kod Zvornika donirala je unutrašnju stolariju, njegovi majstori su je i postavili.”

Skoro sve radove na kući Mirko je uradio sam, jer nema novca da plati majstore. Skuckao je nešto za električara, jer kaže da se sa strujom ne treba igrati. U radovima mu pomaže rodbina i komšije koje smo zatekli u kući Tomovića.

“Došli smo da postavljamo patos danas”, kaže komšija Radomir Popović i dodaje da i Mirko pomaže njemu kad zatreba. “Radujem se što će useliti u novu kuću, baš kao da se ja useljavam”, tvrdi Radomir.

Kuća je pod krovom, ali još nije za život petočlane porodice sa troje male djece. Nedostaju keramika i sanitarije za kupatilo, veš- mašina, kuhinja, namještaj i još mnogo toga što je neophodno za normalan život. Međutim, skromni i pošteni Tomovići zahvaljuju ljudima koji su im pomogli, jer i ovakva nedovršena kuća mnogo je bolja i toplija od barake u kojoj žive godinama.

“Samo da nam je da opremimo kupatilo, da imaju djeca da se okupaju kako treba, ali i ovo ovako kakvo je bolje je nego ono gdje smo sad. Imaćemo valjda nešto i namještaja da ubacimo, samo da unesemo djecu u novu kuću što prije”, kaže majka Milenka i dodaje da su djeca dobro i zdravo.

Zima u Sokocu, teška i hladna,v eć je stigla i svaki dan je teže. Tomoviće planiraju selidbu u novu kuću ovih dana, bez obzira na to što je prazna. Želja im je da djeca, trinaestogodišnji Rajko, osmogodišnja Gorana i beba Gojko u novoj kući dočekaju Novu godinu i Božić. Mirko u zimskim periodu malo zarađuje jer nema posla, malo ko zove u nadnicu, ali tvrde da im sada kada imaju kuću ništa ne nedostaje. Najvažnije im je da su djeca zdrava.

“Za djecu mi sve imamo. Mirko radi i trudi se da kupimo djeci sve što im je potrebno. Za njih uvijek mora biti”, tvrdi Milenka, ali je na kraju zaplakala.

Skromna i poštena, majka u dubini duše osjeća da djeci treba još mnogo toga. Nova garderoba, zimska obuća. Djeca su to vole i igračke. Idu praznici, od čega će im kupiti paketiće. Mali Tomovići, nažalost, ne znaju ni šta je to radni sto, računar, tablet.

Pomozimo im da praznike dočekaju u sreći i veselju u novoj kući!

Broj telefona za pomoć: 066/ 233-955 (Mirko Tomović)

Broj žiro-računa: 562-012-81105660-55
IBAN BA 395620128136143403
NLB RAZVOJNA BANKA (Milenka Stjepanović)

Komentariši