Spomenko Gostić dobija ulicu u Višegradu

11.12.2016.

U Bioskopu “Doli Bel” u Andrićgradu prikazan je dokumentarni film “Spomenko na vječnoj straži”, autora Mileta Savića.Film je posvećen najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću koji je 1993. godine poginuo, braneći svoj narod i selo na Ozrenu.

Spomenko je poginuo od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Јovići, na planini Ozren. Za iskazanu hrabrost predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod. U junu ove godine je pokrenuta inicijativa da u Višegradu jedna od ulica nosi Spomenkovo ime.

“Tačnije u naselju Garča, da se nazove po malom hrabrom junaku Spomenku Gostiću, i ispunili smo ovo obećanje”, izjavio je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.Spomenkovo herojstvo, poštenje, predanost i ljubav prema svom narodu ne smije biti zaboravljeno

“Mislim da će i drugi gradovi u RS, a što ne i u Srbiji i drugim zemljama slijediti naš primjer”, napominje Nedeljko Perišić, odbornik SO Višegrad, dok Darko Andrić, takođe odbornik, dodaje: “Ovo je najmanje što Višegrad može da uradi na sjećanje na veliku besmisao rata, na velikog, a najmanjeg junaka”.

Boračka organizacija iz Višegrada među prvima je podržala ovu inicijativu cijeneći žrtvu malog borca.

“Tako da ćemo biti prvi grad u Republici Srpskoj sa imenom ulice Spomenka Gostića”, rekao je Milisav Vasić, predsjednik Predsjedništva BORS-a Višegrad.

“Ovim je postignuta poenta filma, ali ovo nije kraj ići ćemo dalje prema drugim gradovima”, izjavio je Mile Savić, autor filma.

Kako je najavljeno svečano otkrivanje table sa nazivom ulice Spomenko Gostić planirano je 20.marta naredne godine, na dan njegovog stradanja.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.