Nikola Poluga najuspješniji karatista u godini na izmaku: Sija bronza iz Istanbula

12.12.2016.

Višegrad – Karatista Nikola Poluga kandidat je Karate saveza Republike Srpske za izbor najboljih sportista u ovoj godini.

Rođen je u Beogradu 1992. godine, a već sa šest godina počeo je da trenira karate u višegradskoj “Drini”. Sada, poslije 18 godina treniranja stekao je crni pojas 1. dan i donio mnogobrojne medalje sa domaćih i međunarodnih takmičenja.

Kaže da se ljubav prema karateu javila još u detinjstvu, jer je kao dječak želio da postane snažan i borben. Sve vrijeme je imao podršku roditelja i trenera Nenada Lekanića. Uz bavljenje karateom uporedo je studirao i stigao do četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Palama.

– U dosadašnjoj karijeri, bio sam četiri puta svjetski prvak u VKC federaciji. Najprije u kategoriji mlađih kadeta 2006. godine u Hanoveru i u kategoriji starijih kadeta dvije godine kasnije u Novom Mestu u Sloveniji. U Italiji sam 2010. godine takođe osvojio svjetsku titulu, a kruna dosadašnje karijere je titula prvaka u seniorskoj konkurenciji u Melburnu. Ovim putem želim da zahvalim proslavljenom režiseru Emiru Kusturici i ustanovi “Andrićgrad” koji su mi omogućili odlazak na prvenstvo. Ponosan sam i što sam pet puta proglašavan najboljim sportistom Višegrada – kaže Poluga.

U tekućoj godini nastavljena je niska uspjeha na domaćim i međunarodnim prvenstvima.

– Osvojio sam prvenstvo Srpske i BiH i bio prvi na izbornom turniru za prvenstvo Balkana u Istanbulu, na kojem sam osvojio bronzanu medalju u VKF federaciji. Od značajnijih uspjeha izdvajam učešće na Svjetskom prvenstvu u Austriji i osvojena dva druga mjesta na turnirima u Čačku i Bijeljini – naglasio je Poluga.

Ovaj istaknuti sportista je za zasluge u seniorskoj konkurenciji na međunarodnim takmičenjima u sastavu reprezentacije RS nagrađen Zlatnom plaketom od strane Karate saveza Republike Srpske.

Očekivanja
– U okolnostima nedostatka finansijske pomoći i obaveza na fakultetu, koje traže velika odricanja, zadovoljan sam postignutim rezultatima i trudiću se da oni budu i bolji. Sljedeće godine čeka me prvenstvo Evrope u Turskoj i prvenstvo Srbije. Velika mi je čast što sam predložen za prestižnu nagradu “Glasa Srpske” i očekujem da žiri prepozna moje rezultate – kaže Poluga.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.