Srbija bi da gradi brzi put od Požege do Višegrada

Srbija je zainteresovana da zajedno sa BiH realizuje projekat gradnje brzog puta Beograd-Sarajevo, kaže potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.Ona je dodala da je sa Savetom ministara BiH dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe koja će aktivirati taj projekat.

Mihajlovićeva je, nakon sastanka sa ministrom komunikacija i saobraćaja u Savetu ministara BiH Ismirom Juskom, rekla da je Srbija zainteresovana, pre svega, za gradnju deonice od Požege do Višegrada.

“Želimo da gradimo brzi put Beograd-Sarajevo. Formiraćemo zajedničku radnu grupu između naša dva ministarstva koja će se baviti projektno-tehničkom dokumentacijom, ali i izvorima finansiranja”, rekla je ona i dodala da bi projektna dokumentacija mogla da bude završena sledeće godine.

Brzi put od Požege do Višegrada bi bio dug oko 100 km, od čega bi 60 km bilo na teritoriji Srbije, a 40 km na teritoriji BiH.

Sastanku u Savetu ministara BiH su prisustvovali i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Mirko Šarović.

Mihajlovićeva je rekla da je regionalno povezivanje važno zbog stabilnostiti, a ne samo zbog ekonomije.

Govoreći o ruti kroz Srbiju, ona je istakla da je u Srbiji završena gradnja auto-puta od Ljiga do Preljine, a da će do kraja 2017. biti gotov ceo potez od Obrenovca do Preljine, kao i da je u planu gradnja deonice Preljina – Požega.

“Mi ćemo završiti auto-put do Požege i zainteresovani smo za deonicu od Požege do Višegrada, koja bi bila deo puta od Beograda do Sarajeva. Sa bosanske strane će se tek razgovarati kojom trasom će ići ta brza saobraćajnica kroz BiH”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je ideja o gradnji puta od Beograda do Sarajeva aktuelna već više od 10 godina i da je sada pravo vreme za realizaciju. Mihajlovićeva je sa Juskom potpisala i novi Sporazum o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta, kojim je liberalizovan prevoz između Srbije i BiH.

Ukinute su dozvole za prevoznike iz Srbije i BiH, osim dozvola za prevoznike iz trećih zemalja, a ostaje da Srbija i BiH razgovaraju i o sporazumu u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Trenutno važeći sporazum u drumskom saobraćaju je potpisan između SR Jugoslavije i Saveta ministra BiH 2002. a stupio je na snagu 2005. godine. Novim sporazumom se uređuju bitna pitanja kojima se reguliše ta oblast između dve susedne zemlje i potpisnice CEFTA sporazuma.

Jusko je rekao da je novim sporazumom o drumskom prevozu preciznije definisana ta oblast i da su sada tu mnogo relaksiraniji odnosi.

“Naši prevoznici sada mogu nesmetano da prolaze između dve zemlje”, naglasio je Jusko.

On je, govoreći o graničnim prelazima, rekao da postoji želja obe strane da se ubrza protok ljudi i robe, kako se ne bi čekalo pet do šest sati kao što je to sada slučaj.

Mihajlovićeva i Jusko su razgovarali i o nastavku gradnje mosta na Drini Ljubovija-Bratunac, a potpredsednica Vlade Srbije je izrazila očekivanje da će most biti otvoren sledeće godine.

Na sastanku je bilo reči i o projektu pruge Beograd-Sarajevo.

Komentariši