Opština Višegrad izrazila interesovanje za osnivanje Poljoprivredne zadruge

U Rudom je danas održan sastanak Stalne Radne grupe za ruralni regionalni razvoj SVG, region Drina –Tara, na kojem su prisustvovali predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora, kao i predstavnici opštine Višegrad.

Zamjenik načelnika opštine Višegrad Mladenko Tasić rekao je da je sastanak bio veoma koristan, jer su učesnici upoznati na koji način i kroz koje projekte mogu aplicirati sa SVG.

„Imali smo priliku da se upoznamo o tome na koji način funkcioniše SVG, a posebno u oblasti projekata koji su vezani za osnivanje i funkcionisanje Poljoprivredne zadruge“, dodao je Tasić.

On kaže da je Poljoprivredna zadruga „Uvac – Rudo“ uspjela za kratko vrijeme da postane prepoznatljiva u regiji i da opština Višegrad, ima u planu da napravi Poljoprivrednu zadrugu, zbog povećanog broja proizvođača maline.

Tasić kaže da je zadruga u Rudom stvorena uz pomoć lokalne samouprave i resursa opštine Rudo, ali i projekata SVG.

„Uz pozitivna iskustva koja imamo, a u saradnji sa Udruženjem malinara osmislićemo najbolji način da Poljoprivredna zadruga dobije još veći značaj“, rekao je Tasić.Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu opštine Višegrad Ana Bogdanović rekla je da je delegacija ove opštine prisustvovala sastanku sa ciljem interesovanja za formiranje Poljoprivredne zadruge.

„U narednom periodu planiramo da opština Višegrad napravi sličnu Poljoprivrednu zadrugu i da izgradi hladnjaču većeg kapaciteta“, istakla je Bogdanovićeva.

Regionalni koordinator Drina – Tara regiona Aleksandar Damjanović rekao je da je u ovoj godini kroz grantove plasirano 130.000 evra, a da su projekti bili sufinsirani od strane aplikanata i da ukupno iznose oko 200.000 evra.

„U narednoj godini planiramo podršku manifestaciji Sajam poljoprivrednih proizvoda u Rudom i podrška pršutijadi na Mačkatu“, istakao je Damjanović.

On je dodao da je Poljoprivredna zadruga Uvac – Rudo najznačajniji projekat, a to je dobar primjer rada, te da u ovom projektu imaju podršku lokalne samouprave.

Direktor Poljoprivredne zadruge Uvac – Rudo Nenad Ljubojević rekao je da je zadruga iskoristila projekat SVG-a koji se odnosio na pomoć u razvoju zadrugarstva u regionu.

Nakon sastanka, učesnici su posjetili Poljoprivrednu zadrugu Uvac – Rudo, koja je dobitnik bespovratnih sredstava krod ABD grant šemu.

Komentariši