Humanost pre estrade

20.12.2016.

JAVNOG dočeka Nove godine u Užicu neće biti, ali će 900.000 dinara iz lokalne kase ipak biti potrošeno za estradu. Ovdašnja turistička organizacija ugovorila je nastup “Amadeus benda” 3. januara na Gradskom trgu, ali je ova odluka izazvala veliko nezadovoljstvo građana. Oni su od organizatora zatražili da se koncert otkaže, a da se novac usmeri za pomoć teško oboleloj sugrađanki Doris Bošnjaković (25).Doris je od rođenja slepa, usled cerebralne paralize je nepokretna, boluje i od teškog oblika epilepsije i svake godine mora na nove operacije. Pošto sa samohranom majkom živi na trećem spratu u zgradi bez lifta, nekada meseci prođu a da Užičanka, osuđena na život u kolicima, ne izađe napolje. Pre nekoliko meseci njeni sugrađani pokrenuli su akciju prikupljanja novca, s namerom da se u zgradi postavi lift-platforma koja će potpuno promeniti život ove devojke.

– Do sada je prikupljena polovina novca za nabavku i postavljanje lift-platforme. Potrebno je ukupno 14.070 evra da akciju uspešno završimo i da moja ćerka napokon dobije priliku da oseti makar malo života – kaže majka Slavica Polimčević.

Podsetimo, opština Požega odustala je od ogranizovane proslave Nove godine na trgu. Umesto za slavlje, opštinari su 300.000 dinara uplatili užičkom Zdravstvenom centru za popravku CT skenera, dijagnostičkog uređaja koji za najteže pacijente često predstavlja razliku između života i smrti.

Užičani koji svoje nezadovoljstvo iskazuju na društvenim mrežama smatraju da je trošenje na slavlje neprimereno iz više razloga: najveći grad zapadne Srbije pijaću vodu za 70.000 stanovnika pozajmljuje od opštine Čajetina, takođe, Užičani udišu vazduh najzagađeniji u Srbiji, ali se sa rešavanjem ovog problema nije daleko odmaklo. Zna se i to da godinama unazad bez prestanka traju akcije u režiji običnih Era, da se na jedvite jade neko dete pošalje na lečenje, jer u javnim kasama nema novca za spasavanje golih života.

ODLUČUJE VRH VLASTI

DIREKTOR Turističke organizacije Užica Boban Perišić ističe da je ugovor o nastupu “Amadeus benda” potpisan pre nego što se pojavila inicijativa da se novac upotrebi na drugi način. Saznajemo, međutim, da odluka o tome da li će proslave biti i koliko će ona biti plaćena po pravilu stiže iz Gradske kuće. Turistička organizacija u ovom slučaju sprovodi naloge vrha gradske vlasti.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.