GODIŠNjAK ZA DUHOVNOST, KULTURU I SPORT

27.12.2016.

U ovom dvobroju časopis Soko podsjeća čitaoce da je pokretač obnove Sokolskog pokreta u Višegradu, Mitropolit dabrobosanski Nikolaj (Mrđa) sahranjen u porti manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu kod Višegrada, 30. oktobra 2015. godine, uz najviše crkvene počasti. Jedan od najvećih duhovnika Srpske pravoslavne Crkve, po sopstvenoj želji, za vječnu kuću odabrao je manastir u Dobrunu iz više razloga, jer su ga sa ovim manastirskim zdanjem i opštinom Višegrad vezivale brojne, neraskidive niti.

Soko objavljuje intervju sa Hoze Muhikom, bivšim predsjednikom Urugvaja, koji je na poziv Emira Kusturice sredinom 2016. godine boravio u Višegradu, gdje je u Andrićgradu otvorio prvi sajam knjiga, a tu su i informacije o aktivnostima Sokola i njegovih sekcija, od kojih izdvajamo nagrađene kratke Vaskršnje priče u 2015. i 2016. godini.

Već drugu godinu zaredom traje obnova i restauracija spomen kapele u Vardištu, u kojoj su pohranjene kosti 440 srpskih vojnika koji su poginuli na prostorima od Višegrada do Kremana u Prvom svestkom ratu, u borbama koje su vođene 1915. godine. Opširnije pišemo o akciji, koju je pokrenulo Srpsko sokolsko društvo „Soko“, kojoj se na najbolji način priključila Vlada Republike Srbije koja je preko svog resornog ministarstva i Konzulata u Banja Luci već realizovala prvu fazu rekonstrukcije ovog budućeg spomen kompleksa, do koga su svojim darovima asfaltirali put radnici „Romanijaputeva“ iz Sokolca, a „Elektrodistribucije“ Višegrad priključak struje.

Soko objavljuje i nova svjedočenja o ustaškim zločinima u kanjonu Drine oko Starog Broda s proljeća 1942. godine, uz najavu da je Izdavačka kuća „Dabar“ zajedno sa izdavačkom sekcijom Sokola počela pripreme za treće, znatno dopunjeno, izdanje knjige „Stari Brod-zaboravljeni zločin“.

U kulturnoj i sportskoj rubrici objavljen je veliki broj zanimljivih i uvijek aktuelnih tekstova, a tu su i odabrane reportaže i zapisi o zanimljivim ličnostima, mjestima i događajima. Izdvajamo tekstvove sa „Višegradske staze 2016“, promociju nove knjige Aleksandra Savića „Andrić pored nas“, te osvrte na novi film Emira Kusturice „Na mliječnom putu“ i početak rada Visoke škole dramskih umjetnosti Višegrad, u kompleksu Andrićgrada.

Časopis Soko podsjeća da je nosilac prestižne titule najplemenitijeg za 2015. godinu, u organizaciji Novosti iz Beograda, Marko Jakšić, hrabri mladić iz Višegrada. Tek puka slučajnost zbog kašnjenja na autobus dovela ga je sudbonosnog dana u blizinu doma za stare u beogradskom naselju Mirijevo. A kada je vidio požar i shvatio da su štićenici u opasnosti, ni trenutak se nije dvoumio i bez razmišljanja je uleteo u zapaljenu zgradu i sa medicinskim sestrama spasao nemoćne stanare doma.

Prvi broj časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu „Soko“ štampan je u seprembru 2005. godine. Po pravilu je izlazio dva puta godišnje, ali zbog racionalnosti u posljednje vrijeme štampa se na povećanom broju strana kao dvobroj, tako da pred čitaoce, praktično, izlazi kao godišnjak koji bilježi najvažnije događaje iz kulturnog, duhovnog i sportskog života Višegrada i drugih gradova Mitropolije dabrobosanske, pa i šire.

Inače sve aktivnosti Sokola i njegovih sedam sekcija finansiraju se uz podršku Mitropolije dabrobosanske, opštine Višegrad i Zavinsnog preduzeća „Vidroelektrane na Drini“ Višegrad.

Slavko Heleta

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.