Novo kapitalno izdanje Izdavačke kuće „Dabar“

05.01.2017.

U izdanju Izdavačke kuće Mitropolije dabrobosanske “DABAR”, sa sjedištem u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod išegrada, kraj 2016. godine obilježili su još jednim kapitalnim izdanjem – knjigom “Žitija svetih Srba”.
U ovoj knjizi na 848 stranica, formata A4, obuhvaćeni su svi Srbi svetitelji od četvrtog vijeka do danas.
Knjiga je podijeljena u sedam perioda koji su oslonjeni na istorijske promjene Srpske pravoslavne Crkve i Srpskog naroda, a sadržaj je uređen hronološki, da bi čitalac mogao dobiti predstavu kroz šta su sve prošli Srpski narod i njegova Crkva.

Po riječima arhimandrita Jovana Gardovića, urednika Izdavačke kuće «Dabar», radi se o zborniku u kome su sabrana žitija mnogih Svetih Srba, tako da su na jednom mjestu predstavljeni najljepši, najčistiji i najsvetiji, najstradalniji i najuzvišeniji sinovi i kćeri našeg naroda, sinovi i kćeri Božiji.
«Njihova žitija izložena su hronološki, tako da se uporedno može pratiti i istorija našeg naroda. Neke bitne i sudbonosne trenutke iz istorije naše Crkve preuzeli smo iz Kratke istorije SPC od prof. dr Predraga Puzovića i Srpske crkve u istoriji od dr Radomira Popovića i unijeli u ovaj zbornik da bi čitaoci mogli imati jasniju i sveobuhvatniju sliku naše sveštene istorije», kaže Gardović, naglašavajući da među žitijima ima svetih za koje nije moguće tačno utvrditi narodnost, a ima i takvih za koje se zasigurno zna da nisu bili Srbi, ali su svojim radom i požrtvovanošću zadužili Srpski narod koji ih slavi i poštuje.

Slavko Heleta

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.