Načelnik Đurević sa japanskim ambasadorom

18.01.2017.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, prisustvovao je danas u Istočnom Sarajevu, ceremoniji dodjele opreme vrijedne više od milion KM za šest vodovodnih preduzeća, koju donira Vlada Japana.

Opremu su dobila preduzeća Javno preduzeće za vodovod i kanalizaciju „15. april“ iz Višegrada, Vodovod“ iz Banjaluke, Komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Istočnog Sarajevo, Javno stambeno, komunalno, građevinsko i uslužno preduzeće „Prača“, Javno komunalno preduzeće „Vareš“ i Javno komunalno preduzeće „Kupres“.

U ime dobitnika donacije iz Republike Srpske, zahvalnost je izrazio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

On je rekao da je ova lokalna zajednica u proteklom periodu imala velikih problema zbog zastarjele opreme i pucanja glavne vodovodne cijevi, te da je kvar saniran zahvaljujući požrtvovanim radnicima Javnog preduzeća za vodovod i kanalizaciju „15. april“.

„Kvarovi su otklonjeni u najbrže mogućem roku, a ova donacija će nam mnogo poslužiti u poboljšanju rada ovog preduzeća“, izjavio je Đurević.

Zahvaljujući za kontinuiranu podršku BiH proteklih godina, Šarović je istakao da je Japan, uz EU, jadan od najvećih donatora, te da je današnja donacija samo još jedan od vidova podrške i pomoći.

„Poznato je da Vlada Japana uvijek pomaže neposredno korisnike, lokalne zajednice, javna preduzeća i druge institucije. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i lokalne zajednice sa zadovoljstvom će učestvovati i u novom projektu vrijednom blizu pet miliona KM, koji je već u jednoj fazi implementacije, a odnosi se na podršku vodovodnim i javnim preduzećima, hidrometeorološkim zavodima i još nekim drugim vidovima“, naveo je Šarović.

Ambasador Japana u BiH Kazuja Ogava podsjetio je da je njegova zemlja prva pružila pomoć i podršku BiH nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, te da su vodene pumpe i detektori za otkrivanje kvarova samo dio opreme koja je danas donirana.

„Nadam se da će ova oprema biti od velike koristi za komunalna preduzeća. Osim toga, Japan je lokalnim zajednicama u BiH prošle godine donirao brojnu medicinsku opremu i 40 `tojota` vozila. Nadamo se da ćemo na proljeće donirati još 80 ovih vozila, čime pokazujemo da japanski narod stoji uz vas“, istakao je Ogava.

Nakon sastanka posjetili su fabriku „Mofas“ Istočno Sarajevo, u čijem krugu se nalazi donirana oprema.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.