Višegrad: Krijumčarenje ljudi“ i krivično djelo „Razbojništvo”

18.01.2017.

Policijski službenici Policijske stanice Višegrad, 17.01.2017. godine, lišili su slobode M.P. iz Višegrada i D.B. iz Stoca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Krijumčarenje ljudi“ i krivično djelo „Razbojništvo“.
Policijskoj stanici Novo Goražde, 17.01.2017. godine, oko 15,00 časova, prijavljeno je da se na mostu na rijeci Drini koji vodi prema mjetu Hladila, opština Novo Goražde, nalazi najvjerovatnije strani državljanin koji zaustavlja vozila i traži pomoć nerazgovjetno govoreći da su dva lica odvela njegovog brata u nepoznatom pravcu i otela im novac. Odmah nakon prijave policijski službenici su izašli na lice mjesta gdje su zatekli jedno lice, te utvrdili da se radi o H.R., državljanin Irana. Tokom obavljenog razgovora imenovani je slabo razumljivim engleskim jezikom i gestikulacijom objasnio policijskim službenicima da su dva lica odvela njegovog brata, te da su im uz prijetnju upotrebe vatrenog oružja (pištolja), oduzeli izvjesnu količinu novca, mobilni telefon, pasoš i ručni sat.
Operativnim radom na terenu policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela mogu dovesti M.P. i još jedno nepoznato muško lice, te da su se udaljili u pravcu Višegrada.
Pretragom terena na području sela Hladila, opština Novo Goražde, policijski službenici su navedenog dana, oko 15,40 časova, pronašli drugog stranog državljanina, te utvrdili da se radi o H.S., državljanin Irana.
Istog dana, oko 15,50 časova, Policijski službenici Policijske stanice Višegrad, na svom staničnom području pronašli su i lišili slobode osumnjičene M.P. i .D.B. i predali ih PS Novo Goražde.
O navedenom događaju obavješteno je Tužilaštvo BiH, te Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo, koji su nakon izvršenih konsultacija naložili da policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH preuzmu osumnjičene i rade na kompletiranju i dokumentovanju krivičnog djela „Krijumčarenje ljudi“, član 214. KZ BiH, te da policijski službenici CJB Istočno Sarajevo rade na dokumentovanju krivičnog djela „Razbojništvo“.
Osumnjičena lica predata su na dalji rad i postupanje policijskim službenicima Agencije za istrage i zaštitu.
U toku je kompletiranje i dokumentovanje predmeta nakon čega će protiv M.P. i D.B. biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Razbojništvo“.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.