Iz štampe izašao 51. broj časopisa „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske

DUHOVNA ČITANKA

Na samom početku 2017. godine iz štampe je izašao 51. broj časopisa „Dabar“, Migropolije dabrobosanske, u izdanju istoimene Izdavačke kuće, čije je sjedište u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada.
Po riječima glavnog i odgovornog urednika časopisa „Dabar“, arhimandrita Jovana (Gardovića), na 96 stranica i u ovom broju dominiraju odabrani tekstovi duhovnog sadržaja koji su svojevrsna duhovna čitanka za pravoslavne vjernike.
Izdvajamo tekstove o pojmu Dobroteljstva, zatim o hiljadu godina od rođenja Svetog Jovana Vladimira, te o Hrišćanstvu i nacionalnosti. Tu su i zanimljivi tekstovi o tjelesnim bolestima, simbolu vjere, te o svetoj tajni pričešća.
U podlistku „Dabrov informator“ hronološki su objavljene brojne vijesti i informacije zabilježene na području Mitropolije dabrobosanske tokom 2016. godine, među kojima izdvajamo zapise o obilježavanju velikog jubileja 700 godina postojanja manastira Vozućica i 130 godina crkve Svete Trojice u Rogatici.
U ovom boju časopisa „Dabar“ objavljen je zanimljiv zapis istoričara Predraga Ostojića o zloupotrebama srpskih ustaničkih odreda 1941-1942. godine na primjeru ustanika Gojka Krezovića, rodom od Čajniča. Tu je i zapis iz Prebilovaca, te mala ljudska priča iz Vagana pod naslovom Prijatelji Božiji“.
I u ovom broju „Dabra“ na dječijoj strani najmlađi mogu pročitati zanimljive priloge iz školskih klupa, a na kulturnoj stranici čitaoci se podsjećaju na najznačajnije knjige koje je Izdavačka kuća „Dabar“ objavila tokom 2016. godine.

Slavko Heleta

Komentariši