Podignuta optužnica protiv tri osobe sa području Višegrada

27.01.2017.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Momira Tasića zvanog Mošo, rođenog 1941. godine u Bijeloj, opština Višegrad, državljanina BiH, Petra Tasića zvanog Pero, rođenog 1957. godine u Bijeloj, opština Višegrad, državljanina BiH i Mirka Tasića, rođenog 1963. godine u Bosanskoj Jagodini, opština Višegrad, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su od polovine maja do kraja augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području opštine Višegrad, kao pripadnici – optuženi Momir Tasić i Patar Tasić Vojske Republike Srpske – VP 7158 Višegrad, a osumnjičeni Mirko Tasić kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti Višegrad, svojim radnjama i postupcima aktivno učestvovali u tom napadu.

Oni se terete da su 16. juna 1992. godine, na području opštine Višegrad, zajedno sa još nekoliko pripadnika vojske i policije, učestvovali u prisilnom nestanku ukupno šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca koje su prethodno lišili slobode, mučili, zlostavljali, prisilno i pod prijetnjom odvezli u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag, pa se i do danas vode kao nestale osobe.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.