Soko i Dabar pomogli štampanje prve knjige Đorđa Vujanića, osnovca iz Srezojevaca

01.02.2017.

„NA RAMENIMA PREDAKA“
Srpsko sokolsko društva „Soko“ Dobrun kod Višegrada, uz pomoć Izdavačke kuće „Dabar“, Mitropolije dabrobosanske, iz manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada, redovno podržava mlade književne stvaraoce kako bi objavili svoje prve knjige i lakše zakoračili u svijet srpske književnosti.
Ovaj put skromnim finansijskim sredstvima i uz odgovarajuću tehničku i uređivačku pomoć, za kratko vrijeme su monasi iz Dobrunske Rijeke završili pripremu i štampanje prve zbirke pjesama mladog i veoma talentovanog književnog stvaraoca Đorđa Vujanića, osnovca iz Srezojevaca kod rudničko-takovskog kraja u Srbiji.
Đorđe u svojim slikovitim pjesmama dočarava njive, šumarke i šljivike, piše o koscima, potocima i kopačima, o gordim vitim jelama, visokim borovima i jakim hrastovima. Kako živi na selu, on piše o najobičnijim predmetima koji ga okružuju, dočaravajući u svojim stihovima svu blagodat života na selu i živopisni spektar boja, koje se samo na selu mogu doživjeti.
Kako je sa roditeljima, za kratko vrijeme, živio u raznim Srpskim krajevima, logično je da se kroz pjesme dotiče svakog od njih, počevši od Srpske Krajine.
Po riječima urednika u Dabru, arhimandrita Jovana Gardovića, njegovi stihovi su u isto vrijeme maštoviti, ali i stvarni, lagani, razigrani, kao da poskakuju zajedno sa njim.
„Kroz cijelu knjigu proteže se jedna ideja-vodilja koja se ogleda u činjenici da Đorđe piše oslanjajući se na ramena predaka našeg velikog naroda, te svojim pjesmama, ali i crtežima uz njih, čitaocima poručuje kako se sa tih ramena pruža ljepši pogled, sa znatno daljim vidikom“, ističe Gardović.
Đorđe Vujanić je rođen 2005. godine u Srpskom Sarajevu, a kao mali živio je na Palama, odakle sa roditeljima preko Beograda dolazi u Srezojevac. Pohađa Osnovnu školu „Ivo Andrić“ u Pranjanima, odjeljenje Brezna. Njegove pjesme nagrađivane su na konkursu Književnog društva „Zapis“ iz Gornjeg Milanovca, čiji je odskora član, a objavljivane su u dječijem časopisu „Zvonce“ i časopisu „Dabar“.
Prva knjiga Đorđa Vujanića promovisana je na Svetog Savu ove godine, na tradicionalnoj školskoj priredbi u Pranjanima.
Slavko Heleta

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.