Anastasija Ćorović: Djevojka kojoj je humanitarni rad postao stil života

18.02.2017.

Kada biste u jednom trenutku željeli da učinite dobro djelo i pomognete nekom, vjerovatno ne biste znali koga prije odabrati. U tom trenutku, često je neophodno izvršiti selekciju između ljudi kojima je potrebna pomoć. Međutim, to su zaista nezgodne situacije u kojima osjećate da vas savjest grize, jer jednostavno, praviti prioritete među oboljelim ili siromašnim zvuči neprirodno, bahato.U vremenu kada je ljudska humanost dovedena u pitanje, jednoj Banjalučanki upravo humanost je postala stil života. Anastasija Ćorović (23) je još od osnovne škole dokazivala svoju humanost kroz brojne aktivnosti. Njen prvobitni angažman u učešću i organizovanju raznih humanitarnih akcija započeo je u rodnoj Banjaluci, uglavnom kroz aktivnosti Omladinskog komunikativnog centra (OKC), a nastavljen je u Foči gdje trenutno studira specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na Medicinskom fakultetu. Dok je živjela u Banjaluci često je posjećivala centre u kojima su boravila djeca ometena u razvoju i druženje sa njima uticalo je na to da Anastasija upiše medicinu.

Zbog dugogodišnjeg volonterskog iskustva, Anastasija je odlučila da sa nekoliko prijatelja osnuje udruženje građana kako bi lakše sprovodila humanitarne aktivnosti. Jednom prilikom, jedna gospođa Snežana iz Sarajeva me je upitala zašto ne razmislim o osnivanju svog humanitarnog udruženja. Ubrzo je izašao konkurs Helsinškog parlamenta građana Banjaluka za dodjelu sredstava za registraciju udruženja. Ja sam napisala projektni prijedlog koji je dobio priliku i najprije, potrebna sredstva za registraciju – kaže Anastasija. U konačnici, 6. marta 2014. godine sa sjedištem u Banjaluci osnovano je Udruženje građana Srce na dlanu. Ciljevi i djelatnosti udruženja su pomoć porodicama sa troje ili više djece, pomoć djeci bez roditeljskog staranja, pomoć siromašnim i socijalno ugroženim licima, pomoć licima ometenim u razvoju, organizovanje druženja za djecu ometenu u razvoju i sl.

Prve dvije godine udruženje nije imalo stalna sredstva i za sprovođenje aktivnosti sredstva su izdvajana iz ličnog budžeta Anastasije i njenih prijatelja. Tek od prošle godine udruženje može da plaća održavanje računa, prenos novca i druge obaveze prema banci. To takođe znači da lična sredstva osnivača udruženja više nisu glavni izvor finansiranja, već su to donacije drugih organizacija i pojedinaca. Ukoliko nema donacija, članovi udruženja ubrzo preduzimaju konkretne korake. Najčešće je to saradnja sa supermarketima u kojim se postavljaju kutije, te kupci mogu ubaciti razne proizvode ili ostaviti novčana sredstva. Kao najefikasniji metod prikupljanja novčanih sredstava za osobu kojoj je neophodna pomoć je pokretanje humanitarnog telefonskog broja.

Udruženje građana Srce na dlanu je do danas uspostavilo saradnju sa mnogim organizacijama širom Bosne i Hercegovine, kao što su Iskra života iz Banjaluke, UG Jednakost Milići, Crveni krst opštine Šekovići i mnoge druge. Iako živi na relaciji Banjaluka – Foča, Anastasija je posjetila brojne gradove i opštine širom BiH, a upravo kroz humanitarni rad. Važno je istaći da udruženje ne djeluje na teritoriji jednog grada, već dosta šire, te takođe razbija entitetske granice. Tokom razgovora sa Anastasijom, saopšteno mi je da su na razne načine sprovodene humanitarne akcije u više gradova BiH, uključujući: Prijedor, Tuzlu, Prnjavor, Sanski Most, Sarajevo, Foču, Ilijaš, Banjaluku, Gradišku, Živinice…Među mnogo uspješno sprovednih projekata, Anastasija mi je izdvojila jedan koji je posebno značajan za udruženje. U pitanju je humanitarna akcija za 12-godišnjeg Sergeja Ševića iz Novog Grada koji je obolio od veoma rijetke bolesti suženja nadbubrežnih arterija, koja uzrokuje stradanje većine unutrašnjih organa. Akcija je sprovedena u saradnji sa nekoliko humanitarnih udruženja i sakupljeno je nešto manje od 70.000 KM, a Sergejeva operacija je uspješno izvršena u Londonu i on se danas osjeća znatno bolje.Osim humanitarnog rada, Anastasiju karakteriše i sportski duh. Aktivno se bavi biciklizmom, penjanjem i planinarstvom, a njene uspjehe potvrđuju i priznanja osvojena na nekim od najvećih takmičenja u državi, kao što je npr. prvo mjesto u biciklističkoj trci 6th Banjaluka – Beograd i prvo mjesto na Penjačkom maratonu održanom u Banjaluci. Anastasija je takođe bila član Prve ženske biciklističke reprezentacije BiH koja je postojala do 2013. godine.

Dalibor Kraišniković

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.