Rezultati akcije „Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu“

09.03.2017.

U okviru republičke akcije pod nazivom „Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu“, na području Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo , u periodu od 25.01. do 28.02.2017. godine, realizovane su pojačane aktivnosti sa akcentom na kontrolu korištenja bezbjednosnih pojaseva i sigurnosnih sjedalica za djecu.
U toku akcije kontrolisano je ukupno 5729 učesnika u saobraćaju, od čega 5140 vozača, 449 suvozača i 140 putnika u vozilu. Od ukupnog broja kontrolisanih učesnika evidentirana su 1192 prekršaja zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa, dok je zbog nekorištenja sigurnosne sjedalice za djecu sankcionisan 41 vozač.

Podsjećamo vozače, suvozače i putnike u vozilima na obavezu korištenja bezbjednosnih pojaseva kao i sigurnosnih sjedalica za djecu. Djeca starosti do pet godina na zadnjem sjedištu moraju biti u sigurnosnoj sjedalici ispravno postavljenoj i pričvršćenoj, dok je za djecu od pet do dvanaest godina predviđeno korištenje bezbjednosnih pojaseva. Djeca do 12 godina ne smiju se prevoziti na prednjem sjedištu.
Za nekorištenje bezbjednosnog pojasa propisana je novčana kazna u iznosu od 100 do 300 KM, za prevoženje djece u vozilima bez sigurnosnih sjedalica propisana je novčana kazna u iznosu od 40,00 KM, dok je za prevoženje djeteta do 12 godina na prednjem sjedištu propisana kazna od 400 do 1000 KM.

CJB Istočno Sarajevo će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem pojačanih mjera po saobraćaju sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, podizanja bezbjednosti saobraćaja na veći nivo, te podizanja svijesti o potrebi opreza i poštovanja saobraćajnih pravila i propisa.


PORTPAROL
Danka Tešić

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.