Ko treba da reaguje nakon smrti čitave porodice u Doboju?

14.03.2017.

Preminula je i 18-godišnja Nikolina Đedovac, koja je u sudaru automobila i voza stradala zajedno sa godinu mlađom sestrom Kristinom i roditeljima Slavicom i Zlatkom.Nikolina će biti sahranjena nakon obdukcije u četvrtak. Danas, na mjesnom groblju u Stanovima kod Doboja, sahranjeni su njeni roditelji i sestra.

Ova strašna tragedija još jednom otvara pitanja bezbjednosti pružnih prelaza i odgovornosti za njihovo obezbjeđivanje.

U selu Stanovi tišina koju niko ne pamti. Supružnike Zlatka i Slavicu Đedovac i njihovu 17-godišnju kćerku Kristinu ispratilo je više od 1.000 ljudi. I posljednja nada da će godinu starija kćerka Nikolina preživjeti ugašena je sinoć kada je od povreda zadobijenih u nesreći preminula.

Cijela porodica stradala je gotovo na kućnom pragu jer se pružni prelaz nalazi samo nekoliko stotina metara od njihove kuće. Da je ovaj prelaz opasan potvrđuju i mještani, ističući da su više puta svjedočili nezgodama.Osim što odnose živote saobraćajne nesreće ostavljaju trajne traume. Dvojica mašinovođa koji su bili na dužnosti kobne noći još su u šoku, jedan je završio na intenzivnoj njezi. Istraga je pokazala da tragediju nisu mogli izbjeći.

– Ondje gdje imaju rampe tu se zaustavlja vozilo. Postoji i radnik koji obezbjeđuje prelaz, a ako je u pitanju putni prelaz koji nema takav vid osiguranja onda je obaveza učesnika u drumskom saobraćaju da, prije svega, obrati pažnju kada prelazi – kaže Simo Cvjetković iz sindikata mašinovođa.

Prelaz u Grabovici, gdje se dogodila nesreća jedan je od 280 prelaza na 400 kilometara pruge Željeznica Srpske što, kažu stručnjaci, nije u skladu sa standardima.

– Tu negdje na pet kilometara treba biti putni prelaz dok je kod nas na svaki kilometar i po. To je neko naslijeđeno stanje, kada se lako dolazilo do dozvola, kada je svaka mjesna zajednica lako dolazila do putnog prelaza, što je dovelo do smanjenja bezbjednosti – kaže Ratko Đuričić, predsjednik NO ŽRS

U ovoj godini planirano je podizanje bezbjednosti na osam pružnih prelaza. Čeka se odobrenje resornog ministarstva za kreditna sredstva od osiguranja stanica. Prelaz Grabovica nije do sada bio među kritičnim tačkama, ali će nakon tragedije cijele porodice nadležni morati da razmisle i o njemu.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.