Napad vukova: Zaklali deset ovaca

24.03.2017.

Kada su jutros pošli da nahrane stoku, Slobodan i njegova žena Vidosava zatekli su stravičan prizor – 10 zaklanih i još sedam izranjavanih ovaca.

Vukovi su tokom noći upali u tor gdje su, od 100 koliko posjeduju, Radovići odvojili 40 ovaca spremnih za jagnjenje.

“Jutros ustali, kad po toru imaš šta da vidiš. Nismo ništa ni čuli ni primijetili. Deset je mrtvo, četiri su puno ranjene, a imaju dvije-tri malo manje”, kaže Vidosava Radović, iz sela Vojinovići kod Foče.

“Ne znam koliko ih je moglo biti, a čim je ovoliko poklalo i čitavu jednu i po izjelo, nije to mogao jedan uraditi”, rekao je Slobodan Radović.

Iz prethodnog iskustva, Radovići tvrde da ranjene ovce najvjerovatnije neće preživjeti, pa bi se ukupna šteta, s obzirom da su stradala i jagnjad u utrobi, mogla procijeniti na više od 5.000 maraka.

Vojinovići su selo na oko 800 metara nadmorske visine u blizini Nacionalnog parka Sutjeska. Upadi vukova i medvjeda u torove ovdje nisu rijetkost, ali mještani kazuju da je ovo najkrvoločniji pir do sada. U istom ovom toru prije dvije godine lovci su odstrijelili mečku koja je Radovićima, ali i njihovim komšijama odnosila jagnjad. Prošle godine medvjed im je ubio vola.“Vazda neka šteta, šta ćeš, džungla je ovo. Tu je nacionalni park, tu ih hrane. Sad će odvući ovo u nacionalni park opet njima tamo”, ističe Slobodan.

Za razliku od medvjeda, vuk nije zaštićena životinja, pa država ne plaća odštetu, dok opština nadoknađuje 30 odsto gubitka. Doduše, Radovići ni za štetu od medvjeda od države nisu dobili nadoknadu, dok im opština i šumarstvo tada nisu ostali dužni, a nadaju se neće ni sada.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.