“Hljeb života” mora da plati 15.000 KM carine za humanitarnu pomoć

01.04.2017.

Humanitarno udruženje “Hljeb života” iz Prijedora mora da plati 15.000 maraka carine i PDV-a za desetak pošiljki pomoći u medicinskoj opremi. Prijedorčanka Gordana Babić, oboljela od multiple skleroze, samo je jedna od mnogih koja je dobila pomoć. Poklonili su joj invalidska kolica koja joj život znače.

“Meni koja vodim udruženje, da nisam dobila invalidska kolica od Danka, jednostavno ne biH mogla. Morala bih prestati s tim. Trebam otići u Udruženje, vratiti se. Bila bih vezana samo za kuću”, rekla je Goradana Babić, oboljela od multiple skleroze.

Udruženje je doniralo medicinsku opremu i zdravstvenim ustanovama. Tako i prijedorskoj bolnici, koja zbog odluke Uprave za indirektno oporezivanje da naplati carinu i PDV još čeka na pošiljku bolničkih kreveta.

“To je nešto za šta bi trebalo naći načina da se obezbijedi i dalje nesmetano funkcionisanje, jer mi smo za svaku pošiljku prethodno dobili saglasnost Ministarstva zdravlja, jer smo taksativno nabrojali šta je to što nama treba i što će biti upotrijebljeno za funkcionisanje bolnice”, objasnio je direktor Bolnice u Prijedoru Mirko Sovilj.

Petnaest godina Hljeb života dobijao je humanitarne pošiljke koje su bile oslobođene carine i ulaznog PDV-a, da bi prije šest mjeseci saznali da treba da sve to da plate.

“Znali smo da je rok za to mjesec dana po pravnim normama, međutim čekali smo i računali da ćemo biti obavješteni, da bi prije šest mjeseci obavjestili nas iz UIO da su poslali negativna rješenja za nekih pet kamiona koji su čekali oslobađanje”, rekao je predsjednik UG “Hljeb života” Danko Malešević.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje rečeno im je da nemaju kompletnu dokumentaciju koja bi ih oslobodila plaćanja, zbog čega su angažovali i advokata.

“U slučaju kada je grupa za carinske poslove iz regionalnog centra Banjaluka izvršila naknadni obračun uvoznih dadžbina, znači da neko ko je bio krajnji uvoznik, u ovom slučaju ta humanitarna organizacija nije ispunila uslove za oslobađanje”, pojasnio je portparol UIO Ratko Kovačević.

Udruženje “Hljeb života” ima mogćnost žalbe u upravnom postupku, što su i uradili. Drugostepeni postupak vodi se u sjedištu Uprave za indirektno oprezivanje, a ako ne budu zadovoljni ni tim rješenjem, pravdu mogu potražiti pred nadležnim sudom.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.