Višegrad: “Željna sam da se najedem”

11.04.2017.

Kad vam neko kaže da mu je najveća životna želja da se najede onog šta godinama želi i da se okupa u kupatilu, kao nekad, onda vam je jasno u kakvoj bijedi i nemaštini neko živi. A te riječi izgovara 75-godišnja Mara Ninković, koja kao biljka bez vode bitiše 11 godina u četiri kvadrata sobice u bivšem izbjeličkom centru u Nezucima kod Višegrada.

Kad bi, kojim čudom, dobila više novca, šta bi Mara prvo uradila, pitali smo je. „Prvo bih kupila šta da jedem, onog čega sam željna, jer sam zbog bolesti i gladi za dvije godine smršala dvadeset kilograma. A što se kupatila tiče, prostrem najlon u sobi, ugrijem vodu na šporetu i kupam se u banjici kao prije pedeset godina“, priča Ninkovićeva.

Starica dobija penziju od 170 KM. Tačno polovinu da za lijekove; boluje od više bolesti i nekoliko puta je operisana. A kako rasporedi ostatak novca?

„Pa platim struju, komunalije, televiziju i nešto hrane nabavim, najjeftinije viršle i malo sira, najmanju pavlaku od 1.35 KM, a evo juče sam kupila pet jaja, jedno sam danas ispržila sa spanaćem i to je moja hrana“, priča starica.

Primorana je često da pozajmi novac od jednog višegradskog mesara da ne bi gladovala svaki dan. Bolesti su se sručile na njena nejaka pleća. Povrh toga cijepajući drva, koja je, kako kaže dobila od Centra za socijalni rad, povrijedila je jedno oko. Na njenom stolu je gomila lijekova.

Nema nikoga svoga da joj na vrata zakuca. Muž joj je preminuo prije rata, a djece nisu imali. Kaže da je ubija bolest, samoća, da nema čemu da se nada i raduje.

Mara je u ratu izbjegla sa Ilidže i stigla u Višegrad. Od imovine joj je ostao samo svežanj ključeva od kuće i propratnih objekata koji su nestali u pepelu, a korov ih prekrio. U plastičnoj kutiji čuva i metak koji joj je kroz cjevanicu prošao.

Sad ima vrt pored barake, četiri kvadrata za povrće. „U kantama sam zemlju donosila da ga napravim na ovoj strani, pruće sama sjekla i plela da se zemlja ne osipa. Posijala sam nekoliko struka spanaća, grmić salate, malo krastavaca, a zasadiću šest sadnica paradajza i malo blitve. I to je sva moja zemlja i moje povrtarstvo“, jada se Ninkovićeva.

Na trpezi bake Mare za Božić nije bilo ni grama mesa. Ako uštedi od onih pet jaja bar jedno – proslaviće Vaskrs, ako joj dotle neko ne pomogne.

Broj telefona za pomoć:
+387 66 411 989

Broj žiro-računa:
5558000022599454
Nova banka

(BN televizija)

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.