Rasplakao region

26.04.2017.

Priča o dječaku Ajdinu Mujkiću iz jednog sela pored Travnika i heroju njegovog djetinjstva, njegovom djedu Huseinu potresla je region.Nakon što ga je majka napustila, o malom Ajdinu računa vodi djed, kome je i samom potrebna tuđa njega jer je davno povrdio nogu i kreće se uz pomoć štake.

Njih dvojica zajedno, prevazilaze sve nedaće. Žive bez ikakvih primanja u oronuloj kući, u kojoj često nema struje.

Djed je davno povrijedio nogu, i od tada nije u mogućnosti da radi, a samim tim ni da nešto zaradi.

Majka je kada je odlazila, vjerovatno u potrazi za boljim životom, sa sobom povela mlađeg sina, Ajdinovog brata.

Ajdina pozove ponekad, ali jedan poziv s vremena na vrijeme ne može da nadoknadi przninu koju osmogodišnji dječak osjeća. Otac, pak, radi na terenu, rijetko dolazi kući i po riječima djeda i dječaka ne doprinosi u troškovima odgajanja djeteta.

“Nedostaje mi mama, ali brat mi najviše nedostaje. Ali… sve će proći”, suzno je prije nekog vremena rekao dječak, a ove riječi potresle su region.

Nakon što je priču o malom Ajdinu emitovala “Hayat” televizija o teškim uslovima u kojima živi osmogodišnji dječak saznala je cijela zemlja, socijalni radnici su zakucali na vrata djeda Huseina.

Djed je između ostalog rekao da su mu socijalni radnici rekli da umalo nisu bez posla ostali nakon što je priča objavjena.

“Šta ću vam ja, vi ste znali za malog Ajdina i prije, evo dvije godine kako je bez majke, kako je kod mene, i za dvije godine niste nikada došli”, poručio im je Husein.

Nakon objavljene priče, mnogi ljudi su se priključili akciji u želji da pomognu malom Ajdinu.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.