Čuveni “Svini Tod” na Višegrad festu

12.05.2017.

Višegrad fest ove godine imaće najbogatiji repertoar do sada, a iako se radi o smotri amaterskih pozorišta na festivalskim scenama biće odigrani svetski poznati tekstovi.Festival, koji počinje večeras i traje do 18. maja, okupiće pozorišta iz BiH, Srbije i Slovenije, a biće u znaku komedije, drame, horora, teatra senki i predstava za decu.

Novica Bogdanović iz banjalučkog DIS Teatra, koji je izvršni organizator festivala, kaže da ovom manifestacijom već nekoliko godina pokazuju da ne mora da znači da samo publika u velikim gradovima ima priliku da gleda vrhunske tekstove.

– Ove godine imali smo odličnu saradnju sa lokalnom vlašću, koja je ispoštovala sve što smo ranije dogovorili, te nam omogućila da pozovemo vrhunska amaterska pozorišta koja će publici predstaviti vrhusnke predstave – rekao je Bogdanović.

Festival će početi predstavom “Pravda za Gulivera” u izvođenju DIS Teatra, a nastaviće se sutra kada će Pozorište mladih iz Banjaluke odigrati pozorišnu avanturu za decu “Kamen mudrosti”.

– Ove godine u goste nam dolazi i Teatar Harlekin iz Slovenije, koji će odigrati komediju “A, E, I”. Za subotu smo u Andrićgradu planirali prezentaciju projekta „Da Bog da crk'o rock and roll“ – rekao je Bogdanović.

Na repertoaru festivala je i predstava dramskog studija “M.A.S.K.E” iz Kostajnice „Draga Jelena Sergejevna“, po tekstu Ljudmile Razumovske, a u režiji Siniše Tešanovića. “Mir” je naziv komedije u izvođenju MTM Mostar, a koja će biti odrigrana u nedelju u Domu kulture.

– Ove godine imaćemo i interesantne komade za decu, a jedan od njih će na sceni odigrati Dečja grupa Doma kulture Prijepolje. Radi se o predstavi “Kako sam ponovo postao Saša”. Ovo pozorište izvešće i predstavu “Tmuša – Tako mi srca”, za koju kažu da je komedija o ozbiljnim posledicama. Predstava je rađena je po tekstu Snežane Gnjidić, u režiji Sunčice Milosavljević – najavio je Bogdanović.

Jedan od poznatijih pozorišnih komada “Lilika”, takođe će se naći na repertoaru festivala, ovaj put u izvođenju Pozorišta mladih iz Zvornika. Ovo pozorište iza sebe već ima kultne tekstove kao što su „Sudba”, „Ožalošćena porodica”, „Kula” i „Trnoružica”.

Dramski studio SPKD „Prosvjeta“ Višegrad će se predstaviti sa svetski poznatim komadom “Svini Tod”, pričom o čuvenom paklenom berberinu iz Flit ulice. Pored toga, biće izvedena i “Zoološka priča” u izvođenju Teatra Levo iz Beograda, koja preispituje mogućnost postojanja slobode u savremenom društvu, koje je izgrađenu civilizaciju okrenulo protiv sebe.

Dve scene, besplatan ulaz

Višegrad fest ove godine biće održan na dve scene. Predstave će biti izvođene na Sceni Akademije u Andrićgradu i u Domu kulture u Višegradu.

Ulaz na sve predstave je besplatan, a pored predstava, tokom festivala biće organizovani i brojni edukativni sadržaji.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.