“Soko”: Nagrada Branku Pjeviću

12.05.2017.

Prva nagrada na konkursu za kratku priču Časopisa „Soko“ iz Dobruna o temi „Krsna slava u mom zavičaju“ pripala je Branku Pjeviću iz Istočnog Sarajeva za priču „Slavo moja roditelja moga, slaviću te za života tvoga“.Zbog bolesti Pjević nije na svečanosti krsne slave „Sokola“ Svetog Vasilija Ostroškog u Manastiru Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci primio nagradu od 300 KM, a ona će mu naknadno biti uručena.

Druga nagrada od 200 KM pripala je pjesniku Slobodanu Ristoviću iz Užica za priču „Osmeh Svetog Jovana“, a treća Tanji Milutinović iz Beograda koja je dostavila priču „Avantura“.

Ristović je u svom poznatom stilu rekao da dobiti nagradu na ovom svetom mjestu znači imati mogućnost susretanja sa dobrim ljudima i poštenim svijetom.„Lijepo je i krstiti se sa njima i učestvovati u ljudskoj, čovečanskoj liturgiji, onoj koju bi trebalo svi da znamo, za koju nam nisu potrebne crkvene knjige i sveštenstvo kad je potreban samo čovek. Tako sam doživeo ovu nagradu“, dodao je Ristović.

U Manastiru je slava „Sokola“ proslavljena lomljenjem slavskog kolača, a u kulturno-umjetničkom djelu programa novinar Radio-Višegrada Milica Kusmuk pročitala je nagrađenu priču.

Članovi dramske sekcije „Sokola“ iz područne osnovne škole u Dobrunu izveli su kratak pozorišni komad za djecu, a stihove iz svoje knjige „Na ramenima predaka“ govorio je Đorđe Vujanović, osmogodišnji dječak iz suvoborskog sela Srezojevci.

Njegovu knjigu prvenac štampala je Izdavačka kuća „Dabar“ iz Dobruna.

„Kao i svaki dečak u svom kraju sam poželeo da pišem pesme, a kad sam se istakao, stariji su odlučili da mi proizvedu knjigu. Oni koji su je čitali bili su oduševljeni i kažu da sam, iako ovako mali, napisao dobre pesme. Zato se nadam da ću postati veliki pisac“, rekao je Đorđe Vujanović.

Dvije izvorne pjesme pjevale su njegove sestre Lena i Milica.

Časopis „Soko“ je do sada raspisivao konkurs za kratku Vaskršnju priču.

BN televizija

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.