Uhapšen bivši pravobranilac RS-a Mirko Stojčinović

Bivši zamjenik pravobranioca Republike Srpske u Banjoj Luci Mirko Stojčinović uhapšen je jutros u svojoj kancelariji u zgradi Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove u Banjoj Luci.
Stojčinovića su uhapsili inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUPRS-a zbog sumnje da je, kako se saznaje, nanio višemilionske štete Gradu Banja Luka.

“Stojčinović je lišen slobode i u toku su pretresi na više lokacija koje je osumnjičeni koristio”, potvrđeno je u MUP-u RS-a.

Mirko Stojčinović je prije nekoliko mjeseci postavljen za pomoćnika direktora za poslove nadzora u Upravi za geodetske i imovinskopravne poslove RS-a.

Prema pisanju medija, on se tereti za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, odnosno da je kao pravobranilac RS-a, u sjedištu zamjenika u Banjoj Luci, u više navrata propustio da podnese tužbe ili obavijesti Grad Banja Luka o ishodu pojedinih sudskih sporova čime je drugim osobama omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi, odnosno da gradsku svojinu upišu kao svoju.

Stojčinović je polovinom februara podnio ostavku na funkciju zamjenika pravobranioca u Banjoj Luci, zajedno s tadašnjim glavnom pravobraniteljicom RS-a Danijelom Novaković, koja je nedugo nakon toga preminula.

Novaković i Stojčinović su podnijeli ostavke nakon burne rasprave u Narodnoj skupštini RS-a sredinom decembra prošle godine, kada je ona iznijela brojne zamjerke na rad zamjenika pravobranioca u Banjoj Luci, te otkrila da joj je prijetio zbog njenog angažovanja da se ispoštuje zakonska procedura u slučaju zemljišta Poljoprivredne škole u Banjoj Luci.

Zamjerke na rad tada zamjenika pravobranioca Mirka Stojčinovića imao je i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je u pismu upućenom ministru pravde RS-a Antonu Kasipoviću naveo da je Stojčinović nanio veliku štetu Gradu Banja Luka.

Komentariši