Biciklistički maraton Kragujevac – Višegrad – Mostar počinje sutra

25.07.2017.

Tandem biciklistički maraton “Kragujevac – Mostar“, 14. po redu, počeće sutra u 9 sati ispred Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“. Ovogodišnji maraton voziće sedam solo biciklista i jedan tandem.Učesnici će preći trasu dugu oko 440 kilometara i napraviće kraće predahe u gradovima kroz koje prolaze, u Čačku, Užicu, Višegradu i Sarajevu.

Ove godine, za raziku od prethodnih, učestvuju samo rekreativci, a ne i profesionalni biciklisti. Plan je da prvog dana ekipa iz Kragujevca stigne u Užice, drugog u Višegrad, trećeg u Sarajevo i četvrtog dana do cilja u Mostar.

Maraton organizuju Paraolimpijska akademija “Junior”, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji.

“Manifestacija Tandem biciklistički maraton “Kragujevac – Mostar” nastala je 2004. godine u čast obnovljenog starog mosta na Neretvi, kada je cilj biciklista oštećenog vida bio da na jedinstven način čestitaju gradu pobratimu ponovno spajanje dveju obala Neretve u starom jezgru koje je pod zaštitom UNESCO. Iste godine se rodila ideja o tradiciji manifestacije koja je već nakon prvog odlaska prepoznata kao nova pokretačka energija obnavljanja regionalne prekogranične saradnje”, navedeno je u saopštenju Paraolimpijske akademije “Junior”.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.