Srđan Žika Todorović: Kako sam zbog straha ostao bez velike uloge

26.07.2017.

Malo je neispričanih priča o kultnom filmu “Lepa sela, lepo gore”, a jedna od njih je i priča o Srđanu Žiki Todoroviću koji je propustio šansu da se nađe u jednom od najvećih filmova srpske kinematografije.Malo je poznato da je on trebalo da se nađe u filmu kao Viljuška, iako taj lik i danas izgleda kao da je napisan za Milorada Mandića Mandu.

– Odbio sam ulogu u filmu “Lepa sela lepo gore” zato što je još uvek trajao rat u Bosni – rekao je glumac Srđan Todorović gostujući jednom prilikom u emisiji kod Ognjena Amidžića.– Zvuči čudno, pošto je Manda imao dugu kosu i pustio je bradu, stavio kokardu, pa je praktično napravio lik, nije imao šta da glumi – dodao je glumac i i istakao da je taj lik bio napisan “flah”, odnosno tako da je bilo moguće graditi ga u bilo kom smeru.

– Odbio sam jer je trajao rat i nije mi se išlo u Višegrad. To je bilo nekoliko meseci pre Dejtona, nije mi bilo prijatno da idem.

On i Boda Ninković, kako je ispričao, trebalo je da igraju Mandu i Peleta, dva kuma.– Boda je tezgario nešto, pa nije mogao, a ja sam bio uplašen – dodao je Todorović.

Podsetimo, reditelj Srđan Dragojević je u razgovoru za “Nedeljnik” povodom dvadeset godina ovog kultnog filma istakao da mu je posle toliko godina jasno da jeste bila ludost snimati film na teritoriji gde rat i dalje odvija.

– Ne znam nijedan primer u istoriji filma da se film o konkretnom ratu snima u isto vreme i na lokaciji na kojoj se pravi rat i odvija. Očigledno je sve to uticalo na film – istakao je Dragojević.– Situacija na frontovima je bila haotična. Prekidali su se koridori. Situacija u Bosni bila je kao u vreme Meksičke revolucuje. Mnoge gradove su držali lokalni šerifi. Gubila se centralna vlast. Pa smo mi ipak došli u Višegrad i dobili priliku da snimamo film – rekao je između ostalog Dragojević.

Dragan Bjelogrlić je opisao tadašnju atmosferu:

– Pre snimanja logično je bilo da odemo na Pale. U delegaciji koja je otišla bili su i Srđan, Nikola Kojo, Mirko Josifov i moj brat. Sećam se da je Karadžićeva žena, kada smo rekli da nam za film treba oružje, izvadila mali damski pištolj iz Šanelove tašnice i kazala nam: “Evo, ako vam bude trebalo oružje…'”.
Autor:Gloria.rs
Izvor:Nedeljnik.rs
Foto:ATA images/ Instagram

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.