Novo Goražde: Problem naslijeđena dugovanja

31.07.2017.

Naslijeđena dugovanja od 4,5 miliona KM i budžet od 1,8 miliona opštinu Novo Goražde čine lokalnom zajednicom sa najkompleksnijom finansijskom situacijom u Republici Srpskoj. Mali korak je učinjen, ali da bi se situacija prevazišla neophodna je pomoć nadležnih institucija Srpske.I dok je vreli temperaturni plus okovao Novo Goražde, debeli minus i dalje u raljama drži opštinske finansije. Kriza sa naslijeđenim dugom od pet miliona KM i dalje traje, ali uz pomoć dva kredita i resornih ministarstva napravljen je mali pomak.

– Poslije 21 mjesec uspjeli smo deblokirati račun opštine, redovno isplatiti plate radnicima i zaustaviti tužbe koje smo imali prema opštini, a koje su stvarale dodatne troškove pored onih stvorenih u prethodnom periodu – kaže Mila Petković, načelnica opštine Novo Goražde.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, koja je danas posjetila ovu opštinu, rekla je da je situacija i dalje kompleksna, napomenuvši da u zgradi Opštinske uprave i dalje nema struje i da je već u upotrebi agregat, ali da je, ipak, ostvaren ogroman korak jer je prvi put, nakon 21 mjesec, isplaćena plata zaposlenima u Opštinskoj upravi.

U opštini ističu da im je cilj zadržati deblokadu računa.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.