Uskoro kreće proizvodnja čaura u Užicu

Nekadašnje užičko preduzeće Sinter, danas Sinterfuse, posle likvidacije kupila je izraelska firma King Engine Bearings. Oni su ovu firmu kupili ne kao pravno lice, već samo imovinu, odnosno zgradu i mašine.

Direktor kompanije Sinterfuse Zoran Sokolović kaže da je celokupna proizvodnja ostala skoro ista sa znatnim poboljšanjem i uvođenjem novih proizvodnih programa, a većina radnika je vraćena na posao, prenosi portal Užička Nedelja.

– Izraelska firma King Engine Bearings ima svoju fabriku 70 kilometar od Tel Aviva u mestu Kirjat Gat i bave se uglavnom proizvodnjom ležajeva. Ima svoje firme u Turskoj i Americi. Predstavnici firme su pre dve godine došli ovde, pregovarali i odlučeno je da se Sinter ne kupi kao pravno lice, već samo imovina, zgrada i mašine. Prema zakonu, pošto je firma bila u likvidaciji, zaposleni su morali da izgube posao. Mi smo se potrudili da taj prelaz bude bezbolan. Ljude smo poslali kući, ali smo ih posle dva dana vratili i proizvodnja praktično nije stala. Tada je bilo zaposleno oko 110 radnika, a vratili smo 86 radnika. Nadam se da ćemo do kraja godine doći ponovo na tu cifru pre likvidacije – kaže Sokolović.

On navodi da je do sada izraelska firma uložila oko 2,5 mil EUR u obnavljanje opreme i instaliranje novih mašina “koje do sada nisu postojale i ne postoje u Srbiji”.

– Do sada je Sinter radio prahove. Mi smo eliminisali olovo, koje je bilo otrovno i koje je zabranjeno u Evropskoj uniji. Ostavili smo deo proizvodnje prahova za potrebe Sinterfusea i Kinga u Izraelu. Proizvodićemo samo onoliko koliko je nama potrebno i to smo sada odvojili u poseban pogon, koji smo modernizovali, tako da sada odgovara svim uslovima za zaštitu životne sredine i bezbednosti rada zaposlenih. Drugi deo firme, prese i sinterovanje, gde su klasične prese i ogromne peći sa više od 1.000 stepeni i gde pravimo sinterovane delove, ćemo zadržati. Počećemo da proizvodimo bimetalne trake, a od tih bimetalnih traka pravićemo čaure. To je ideja u narednih nekoliko meseci. Imamo razvojne planove šta i kako dalje u drugoj polovini godine. Biznis raste i u proteklih nekoliko meseci prodaja je skočila 20% – navodi.

Plan izraelskih vlasnika je, kaže Sokolović, da “ovo bude najbolja firma u Užicu u roku od dve godine, ne računajući državne firme”.

– Vlasnici su veoma fer, jer su rekli da će sav novac koji se ovde zaradi ostati ovde, neće ga izvlačiti i nositi za Izrael. Biće korišćen za obnavljanje ove zgrade i za poboljšanje uslova u proizvodnji. Bukvalno ćemo svakog meseca raditi na poboljšanju u proizvodnji – objašnjava.

Kada je u pitanju zapošljavanje, on navodi da je problem što “Užice ima odliv kadrova, mnogo mladih je iz Užica otišlo u Beograd, završili fakultete i tamo ostali”.

– Najviše nam nedostaju mašinski i elektro inženjeri i tehnolozi. Mislim da su svi u Užicu koji imaju ovu struku i iskustva već zaposleni. To je ozbiljan dugoročni problem i za ceo region – kaže Sokolović i dodaje da, kada je reč o proizvodnim radnicima, uglavnom nedostaju radnici metalne struke.

Komentariši