Uskoro kreće proizvodnja čaura u Užicu

01.08.2017.

Nekadašnje užičko preduzeće Sinter, danas Sinterfuse, posle likvidacije kupila je izraelska firma King Engine Bearings. Oni su ovu firmu kupili ne kao pravno lice, već samo imovinu, odnosno zgradu i mašine.

Direktor kompanije Sinterfuse Zoran Sokolović kaže da je celokupna proizvodnja ostala skoro ista sa znatnim poboljšanjem i uvođenjem novih proizvodnih programa, a većina radnika je vraćena na posao, prenosi portal Užička Nedelja.

– Izraelska firma King Engine Bearings ima svoju fabriku 70 kilometar od Tel Aviva u mestu Kirjat Gat i bave se uglavnom proizvodnjom ležajeva. Ima svoje firme u Turskoj i Americi. Predstavnici firme su pre dve godine došli ovde, pregovarali i odlučeno je da se Sinter ne kupi kao pravno lice, već samo imovina, zgrada i mašine. Prema zakonu, pošto je firma bila u likvidaciji, zaposleni su morali da izgube posao. Mi smo se potrudili da taj prelaz bude bezbolan. Ljude smo poslali kući, ali smo ih posle dva dana vratili i proizvodnja praktično nije stala. Tada je bilo zaposleno oko 110 radnika, a vratili smo 86 radnika. Nadam se da ćemo do kraja godine doći ponovo na tu cifru pre likvidacije – kaže Sokolović.

On navodi da je do sada izraelska firma uložila oko 2,5 mil EUR u obnavljanje opreme i instaliranje novih mašina “koje do sada nisu postojale i ne postoje u Srbiji”.

– Do sada je Sinter radio prahove. Mi smo eliminisali olovo, koje je bilo otrovno i koje je zabranjeno u Evropskoj uniji. Ostavili smo deo proizvodnje prahova za potrebe Sinterfusea i Kinga u Izraelu. Proizvodićemo samo onoliko koliko je nama potrebno i to smo sada odvojili u poseban pogon, koji smo modernizovali, tako da sada odgovara svim uslovima za zaštitu životne sredine i bezbednosti rada zaposlenih. Drugi deo firme, prese i sinterovanje, gde su klasične prese i ogromne peći sa više od 1.000 stepeni i gde pravimo sinterovane delove, ćemo zadržati. Počećemo da proizvodimo bimetalne trake, a od tih bimetalnih traka pravićemo čaure. To je ideja u narednih nekoliko meseci. Imamo razvojne planove šta i kako dalje u drugoj polovini godine. Biznis raste i u proteklih nekoliko meseci prodaja je skočila 20% – navodi.

Plan izraelskih vlasnika je, kaže Sokolović, da “ovo bude najbolja firma u Užicu u roku od dve godine, ne računajući državne firme”.

– Vlasnici su veoma fer, jer su rekli da će sav novac koji se ovde zaradi ostati ovde, neće ga izvlačiti i nositi za Izrael. Biće korišćen za obnavljanje ove zgrade i za poboljšanje uslova u proizvodnji. Bukvalno ćemo svakog meseca raditi na poboljšanju u proizvodnji – objašnjava.

Kada je u pitanju zapošljavanje, on navodi da je problem što “Užice ima odliv kadrova, mnogo mladih je iz Užica otišlo u Beograd, završili fakultete i tamo ostali”.

– Najviše nam nedostaju mašinski i elektro inženjeri i tehnolozi. Mislim da su svi u Užicu koji imaju ovu struku i iskustva već zaposleni. To je ozbiljan dugoročni problem i za ceo region – kaže Sokolović i dodaje da, kada je reč o proizvodnim radnicima, uglavnom nedostaju radnici metalne struke.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.