Pomen žrtvama Oluje 5. avgusta

03.08.2017.

Pomen žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ održaće se u subotu, 5. avgusta, u Crkvi svetog Marka u Beogradu kao i u drugim gradovima Srbije.

Kako se u saopštenju Komesarijata za izbeglice i migracije precizira tokom „Oluje“ je iz svojih domova proterano više od 200.000 krajiških Srba, a život je izgubilo, ili se vodi kao nestalo, više od 2.000 ljudi.

„Uprkos tome što je od sukoba prošlo više od dve decenije, pokušaji uspostavljanja klime poverenja u regionu nisu dali rezultata, pa će Hrvatska 4. avgust slaviti kao dan pobede, dok će Srbi žaliti za izgubljenim domovima i životima. Povratak Srba u Krajinu je sporadičan, a Hrvatska čini sve da se on nikad i ne desi, neprestano stvarajući tenzije i raspirujući nacionalizam“, navodi se u saopštenju.

Iz Komesarijata ocenjuju da tome najbolje svedoče proustaške provokacije tokom obeležavanja Dana ustanka u Hrvatskoj, kao i provokacije prilikom obeležavanja godišnjice ustaških zločina u Glini.

Komesarijat izražava zabrinutost „što se i ove godine uoči obeležavanja “Oluje“ u Hrvatskoj vodi antisrpska propaganda, veliča ustaštvo i tako stvara atmosfera koja vraća region u devedesete“.

Navode i da u Hrvatskoj i dalje nije obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima, nije sproveden ni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, nisu isplaćene penzije, dinarska i devizna štednja,a to su sve, saopštava se, pitanja od ključnog značaja za srpske izbeglice.

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije izrazio je zahvalnost međunarodnim organizacijama, bilateralnim donatorima i Delegaciji EU u Srbiji na uloženim sredstvima koja su doprinela poboljšanju života izbeglica i zatvaranje kolektivnih centara.

„Ipak se ne smeju zaboraviti nerešena otvorena pitanja koja otežavaju postizanje trajnih rešenja za izbegličku populaciju“, ističe se.

„Srbija je spremna na saradnju i nastaviće da ispunjava sve svoje obaveze“, navedeno je u saopštenju.

Od početka ratova na prostorima SFRJ 1991. godine, u Srbiji je utočište potražilo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbeglice iz Hrvatske ima još oko 19.000.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.