Kusta ne da “Mlečni put” Nišlijama

IAKO su Nišlije priželjkivale da na predstojećem Festivalu glumačkih ostvarenja – Filmskim susretima, od 24. do 30. avgusta, ugoste italijansku divu Moniku Beluči, kao što su nekada davno Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona, ali i našu Slobodu Mićalović – to im neće biti ispunjeno. Naime, reditelj Emir Kusturica uslovio je da njegov film “Na mlečnom putu” može da se prikaže samo ukoliko ne učestvuje u konkurenciji za nagrade i u tradicionalnom bodovanju gledalaca.

Na takav zahtev, kako “Novosti” saznaju, organizatori nisu mogli da pristanu, jer je protivan propozicijama Festivala.

– Emir Kusturica je naš veliki reditelj i žao nam je što nismo mogli da prekršimo festivalska pravila starija od pola veka. Jednostavno, publika svake večeri glasa za glumca večeri i to je nešto na šta Savet festivala ne može da utiče – kaže nam Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra.

Savić dodaje i da su u cilju “prestiža” povećali fond za nagrade. Tako će ove godine dobitnik Gran prija “Naisa” dobiti 350.000 dinara (umesto ranijih 250.000) dobitnici “Cara Konstantina” i “Carice Teodore” po 280.000, najbolje epizodne uloge nagradiće se sa po 180.000, a najbolji debitant sa 120.000.

Santa Maria della Salute Zdravka Šotre, “Biser Bojane” Milana Karadžića, “Dobrica” Srđana Penezića, “Slepi putnik na brodu ludaka” Gorana Markovića, “Igla ispod praga” Ivana Marinkovića, neki su od filmova koje je tročlana selekciona komisija odabrala da se predstave publici na Niškoj tvrđavi. Jedina premijera na ovogodišnjim Susretima biće film “Nigde” Predraga Velinovića, a očekuje se da “zeleno svetlo” za prikazivanje daju i reditelji filmova “Afterparti”, “Ustav Republike Hrvatske” i “Vrati se, Zone”.

– Čim budemo potpisali ugovore za sve filmove objavićemo program festivala. Zasad se još uvek ne zna koji film će otvoriti festival ali je izvesno da će se na zatvaranju Susreta prikazati prva epizoda serije “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića. Kao veliki prijatelj Niša i Filmskih susreta Bjelogrlić je odlučio da Nišlijama nagovesti šta mogu da očekuju u ovoj seriji – kaže Savić.

KINO REGION

INAČE, u slučaju kiše sve projekcije biće preseljene u bioskop “Sinepleks”, gde će se inače prikazivati prateći festivalski program “Kino region”. Od ostalih pratećih programa organizatori ističu izložbu fotogarfije glumice Sonje Savić, ali i okrugli sto o saradnji glumaca iz regiona koji će voditi profesor Radenko Ranković.

Komentariši