Na Prevrzmi kod Čajniča, 6. avgusta Deveti „Sabor kod lopte“

U nedjelju 6. avgusta na Prevrzmi kod Čajniča, nedjelja posle Ilindana, u ekološko-turističkom i sportskom kompleksu „Vauzdušna banja MB“, vlasništvo poznatog beogradskog profesora dr Branislava Mašića, održaće se deveti po redu narodni Sabor „Kod lopte“.

U okviru Sabora najavljena su sportska takmičenja u malom fudbalu, bacanju kugle, natezanju konopca, skoku u dalj iz mjesta i trci u vrećama.

Takodje će biti otvorena izložba ručnih radova i duboreza.

– I ove godine u kulturnom dijelu programa prisutne će zabavljati „Zoki bend“, a gost će biti vilinstkinja sa Pala Jovana Simović, najavio je dr Mašić.

„Vazdušna banja MB“ pročula se nakon što je dr Mašić prije sedam godina na prevoju Prevrzma, na nadmorskoj visini od 1.100 metara, na svom imanju podigao jedinstven spomenik lopti, kao simbolu sporta, druženja, ljubavi i mira, visok 2,20 metara.

Na ovom prostoru postoji niz jedinstvenih stvari koji su tako osmišljeni da su veoma rijetke u svijetu.

– Lopta sa sunčanim časovnikom je jedinstvena, a takođe i spomenik sa čovjekom, zatim Kustin trg, prva posveta Emiru Kusturici jednom od najvećih kreativnih genija-pojasnio je profesor Mašić.

Izgradnjom vikend kuće, koja je nazvana „Vila Ravijojla“ stvorena je baza za buduću „Vazdušnu banju MB“, koja će imati dodatne sadržaje za posjetioce.

-Tu su i mali sadržaji u hladovini omorika, koji pobuđuju pažnju posjetilaca, poput klupe ljubavi, a odskora su tu i tri simbolične stanice: bez voznog reda, momački raj i djevojačka čežnja, kaže Mašić, dodajući da cijeli kompleks upotpunjuje mlada šuma od 13.000 sadnica omorike.

Do Prevrzme se stiže na skretanju sa regionalnog puta Goražde-Čajniče u Lukama, lolalnim putem koji je u dosta dobrom stanju.

-Dobar dio puta je do sada je asfaltiran, a takodje prostor je odnedavno i elektrificiran, ističe dr Mašić.

Komentariši