Novo Goražde: Opštini struja još nije stigla

04.08.2017.

NOVO GORAŽDE – Posle 21 meseca, konačno je deblokiran račun opštine Novo Goražde, tako da su službenici i korisnici socijalne pomoći i drugih nadoknada, konačno dobili prvu platu.- Ja sam u oktobru, izborom za mesto načelnika nasledila dug opštine od preko 4,5 miliona maraka, što je više od ukupno dva godišnja budžeta ove opštine. Ovo sada smatramo “infuzijom”, kojom smo zaustavili tužbe radnika prema sudu, što je uz kamate, njima i poreskoj upravi stalno uvećavalo dug. Verovatno smo jedina zgrada opštine kojoj je isključena struja, pa radimo uz pomoć agregata, a tako se ovde nije poslovalo ni u toku minulog rata u BiH – kaže za “Novosti” Mila Petković, načelnik Novog Goražda, prva iz Dodikove stranke, jer su svi prethodni bili iz SDS.

I poseta Lejle Rešić, ministra za lokalnu samoupravu, prošla je uz zvuke agregata.

– Stanje je ovde vrlo teško, ali ćemo svi nastojati da umanjimo teškoće sa kojim se susreće ovdašnje stanovništvo. Spas je u dovođenju novih investitora, jer fabrički resursi postoje – hrabrila je Goraždane ministarka Rešić.

Novo Goražde je predgrađe bivšeg Goražda koje je sada u granicama Federacije BiH, a bila je industrijska zona sa Fabrikom žice, Tvornicom mašina, Hladnjačom, podzemnim gradom-fabrikom za rad u ratnim uslovima vojne fabrike “Pobjeda”. Sada su sva ova preduzeća zatvorena. Umesto od fabrika, ovdašnji Srbi uglavnom žive od kopanja njiva, koje uzimaju u zakup od Bošnjaka.
SRAMOTA

RUBNA opština RS sa Federacijom BiH, u ovom vremenu, funkcioniše uz pomoć – agregata. Iz ambulante, koja je takođe u gubicima i bez plata, bolesnici se šalju na lečenje u Foču policijskim vozilom, jer su sanitetska vozila neispravna.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.