Nema vraćanje sa granice zbog neplaćenih kazni

10.08.2017.

Niko ne može da bude vraćen sa graničnog prelaza zbog neplaćene prekršajne kazne, ali može zbog neodazivanja sudskom pozivu, i to ako je za njim izdata opšta naredba za dovođenje, poznatija kao potraga, kaže predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović.

Zbog pogrešnih interpretacija ovih slučajeva, Marinović je u izjavi za Tanjug objasnio u kojim situacijama i okolnostima građanin može da uz pomoć policije bude zaustavljen na granici i priveden u sud koji traga za njim, kao i u kojim slučajevima to ne može da se desi. „Ukoliko građanin ima neplaćenu kaznu izrečenu pravosnažnom presudom prekršajnog suda ili konačnim izvršnim prekršajnim nalogom on ne može biti vraćen sa granice, može slobodno da je pređe i nastavi da putuje. Prema njemu će zbog naplate kazne biti preduzete mere iz izvršnog prekršajnog postupka”, naveo je Marinović.

To važi za sve neplaćene kazne za bilo koji prekršaj, kako za one najkrupnije tako i za blage, čak i za neplaćenu busplus kartu, istakao je Marinović.

Međutim, građani mogu biti vraćeni sa granice u slučaju da je protiv njih izdata opšta naredba za dovođenje – poternica, koja predstavlja meru za obezbeđenje prisustva okrivljenog na saslušanju, odnosno u prekršajnom sudu.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu objasnio je da opšta naredba za dovođenje, po zakonu, može biti izdata samo ako je okrivljenom prethodno poslat poziv za saslušanje, pa se on nije odazvao i nije opravdao svoj izostanak pred sudom.

Sudija u tom slučaju procenjuje da ima osnova da protiv njega izda naredbu za dovođenje uz pomoć policije (koja nije opšta naredba) iz policijske stanice po adresi stanovanja tog lica.

Ako policija ne može da nađe okrvljenog, o tome će izvestiti sudiju, koji može, ali ne mora, da izda opštu naredbu za dovođenje. (Tanjug)

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.