Nema auto-puta bez dogovora

11.08.2017.

Ministar saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da u BiH mora da bude postignut dogovor o trasi auto-puta Beograd-Sarajevo ili, u protivnom, ovog puta neće ni biti. “Beograd može samo da apeluje na taj dogovor jer su interes građana i mogućnosti koje otvara izgradnja i novi auto-put važniji od svega”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je za “Sputnjik” navela da je Srbija spremna da nastavi razgovore u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, koji je strateški važan infrastrukturni projekat za koji već ima osnove projektne dokumentacije.

Prema ranijim procjenama, izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd koštala bi oko 850 miliona evra, a u zavisnosti od trase, mogao bi da bude dugačak od 120 do 150 kilometara.

Za sada u BiH i između Republike Srpske i Federacije BiH ne postoji saglasnost u vezi sa trasom ovog puta. Republika Srpska daje prednost trasi preko Višegrada, a Federacija BiH preko Tuzle.

Auto-put put bi trebalo da finansira Turska, najvjerovatnije kreditom koji će vraćati BiH, od čega trećinu Republika Srpska.

Izvor: Sputnjik

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.