Janko Jovanović prva truba 57. Sabora trubača, Krstić najbolji orkestar

13.08.2017.

Orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, proglašen je za pobednika 57. Dragačevskog sabora trubača u Guči.

Za najboljeg trubača, na jednom od najpoznatijih srpskih festivala, sinoć je izabran Janko Jovanović iz Požege.

Zlatnu trubu osvojio je Ivan Jovanović iz Uziča, a nagrada za najizvornije muziciranje pripala je orkestru Ivana Ðenarića iz Akmačića.

Nagrada za najbolje odsvirano kolo i odsviranu narodnu pesmu “Pšeničice sitno seme” pripala je orkestru Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića iz Požege.

Najbolji basista na 57. Dragačevskom saboru trubača je Ilija Ðenadić iz trubačkog orkestra Ivana Ðenadića iz Akmačića.

Titulu najboljeg tenoriste poneo je Dragan Jeftić iz orkestra Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića iz Požege, dok je za najboljeg bubnjara proglašen Slaviša Stamenković iz orkestra Vladimira Ivanovića iz Zagužanja.

Dragomir J. Karić narodni poslanik i zamenik predsednika Pokreta SNAGA SRBIJE Bogoljub Karić, obišao je juče 57. Dragačevski sabor trubača u Guči i tradicionalno u ime Karić fondacije, darovao najboljeg trubača statuom “Dragačevski pobednik”.

Karić je istakao da je statua replika spomenika Trubaču u centru Guče koji je Karić fondacija izgradila davne 1998. godine. Dodao je i da predstavlja simbol sabora, simbol celog kraja, kao i da je čuvar srpske tradicije za budućnost nacije.

“Za šest dana Guču i Srbuju posetilo je pola milliona obožavalaca zvuka trube iz regiona, pa čak i iz daleke Australije, Južnoafričke Republike, Amerike. Guča je još jednom dokazala da je pravi srpski brend, kao i da je truba simbol srpskog domaćina, čiji se magičan zvuk širi po celom svetu. Nema Srbina ili stranca koji se nije slikao kod spomenika i taj vredan simbol Srbije nije prikazao celom svetu. Za izgradnju tog spomenika, veoma je zaslužna Karić fondacija, dok je naš pokojni brat Sreten Karić, zaslužan za to kako Guča danas izgleda”, rekao je Dragomir J. Karić.

Najvredniju statuu, Dragačevski pobednik, Dragomir J. Karić sinoć je uručio mladom Beograđaninu Janku Jovanoviću.

“Ovo je prvi put da je na saboru trubača pobedio neko ko nije sa jugazapada Srbije. Ponosan sam na njega zato što je samouk i zato što je nakon dugogodišnjeg vrednog rada i truda uspeo da osvoji prvu nagradu”, kaže Dragomir J. Karić i u šali dodaje da je Guča jedino mesto gde drugi igraju kako Srbi sviraju.Dragačevski sabor trubača je tradicionalna manifestacija i jedinstvena smotra trubača koja se svake godine održava u varošici Guči u Dragačevu.
Izvor: Tanjug/BKTVNews

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.