Marić: Neće biti kazne radnicima

Radnici Šumskog gazdinstva “Vučevica” iz Čajniča koji su prethodnih dana protestovali i nisu dozvolili da novi direktor Neđo Mašić preuzme funkciju, neće biti sankcionisani, obećao je direktor “Šuma RS” Risto Marić, nakon što u su u dva navrata zaposleni ovog gazdinstva spriječili da Mašić od Slobodana Pejovića preuzme rukovođenje “Vučevicom”.“Na nivou koalicionih partnera, koji čine vlast u RS, dogovoreno je da “Vučevica” iz Čajniča pripada SNSD-u. Ova stranka predložila je Mašića na tu poziciju. Mi smo potom formirali komisiju, koja je trebalo da obavi primopredaju dužnosti, između Pejovića, kome je istekao mandat i Mašića. U dva navrata radnici su spriječili Mašića da preuzme dužnost. Poslije toga, rekao sam radnicima da direktora u javnim preduzećima i šumskim gazdinstvima ne imenuju oni, već da vlast daje prijedlog i postavlja ih na te pozicije”, kazao je Marić.

Naglašava i da je radnike “Vučevice” nakon svega savjetovao da izvršavaju svoje poslove i da dopuste da poziciju direktora preuzme Mašić.“I nakon toga rekli su da neće dozvoliti primopredaju zbog čega smo bili primorani da uz pomoć policije u subotu ujutro Mašića uvedemo u “Vučevicu” kako bi preuzeo dužnost. Tako je i bilo. Od ponedjeljka nemamo nikakvih negativnih dešavanja u “Vučevici”. Svi radnici su na poslu i ni protiv koga od njih neće biti pokrenuta disciplinska niti bilo koja druga odgovornost. Radni dani koje su zaposleni zbog protesta izgubili biće nadoknađeni radom u idućih desetak vikenda”, rekao je Marić.

Istakao je da je iza protesta radnika bio Pejović, koji je tražio da ostane na toj poziciji. On ostaje zaposlen u ovom šumskom gazdinstvu i biće raspoređen na drugo radno mjesto u skladu sa svojom stručnom spremom.

Marić ističe da protesti neće uticati na poslovanje “Vučevice”, te da će ovo gazdinstvo poslovati pozitivno.

“Sličnu situaciji imali smo i u gazdinstvima u Doboju i Istočnom Drvaru. Ne vjerujem da će se više dešavati ovakve situacije, neću to dozvoliti. Uskoro ćemo imenovati i direktore na pozicije sedam šumskih gazdinstva za koje je raspisan konkurs”, naveo je Marić.

Poslovanje

Risto Marić je rekao da još nije završen finansijski izvještaj o poslovanju “Šuma RS” za prvo polugodište ove godine, ali da je evidentno da je ovo preduzeće poslovanje u šest mjeseci završilo sa neznatnim gubitkom.

“Taj gubitak je zanemariv u odnosu na uslove koje smo imali u prvom polugodištu ove godine. Prva tri mjeseca vremenski uslovi nam nisu išli naruku, a ista situacija je bila u maju. Taj gubitak je već u sedmom mjesecu saniran”, naveo je Marić.

Izvor: Glas Srpske

Komentariši