Svečano otvaranje festivala “Licidersko srce”

16.08.2017.

Svečanim defileom glavnom ulicom i programom na gradskom trgu u Užicu, svečano je otvoren Međunarodni festival dečjeg folklora Licidersko srce.Svoju kulturu tokom pet festivalskih dana prikazaće više od hiljadu folkloraca 25 folklornih ansambala iz deset zemalja. Ovogodišnji, deveti po redu festival, okupio je folklorna društva iz Kine, Poljske, Turske, Bugarske, Grčke, Makedonije, Rumunije, Republike Srpske, Srbije.

Trg partizana biće mesto održavanja folklornih igraonica i festivalskih koncerata tokom petodnevne manifestacije.Festivalska dešavanja upotpuniće Sajam preduzetništva, zanatstva, turizma i kulture Expo Užice, ali i tradicionalna humanitarna akcija Licidersko srce deci. Prihod od prodaje liciderskih srca i suvenira na štandovima, postavljenim na lokacijama gde se festival održava, biće namenjen za nabavku opreme za regionalni centar za vantelesnu oplodnju, pri Opštoj bolnici u Užicu.

– Još jednom ćemo pokazati da je jezik igre i pesme univerzalan i da folklor briše sve razlike i granice, naglasila je na otvaranju festivala predsednik udruženja građana Era Gordana Paunović.

Folklorni ansambli nastupaće u sklopu festivala i na Zlatiboru i u Višegradu.

– Nama je veoma bitno da stalno gradimo dobre odnose sa Srbijom, da podižemo na još veći nivo saradnju nas sa one strane Drine i nas sa ove strane Drine. Da zajedno predstavimo našu kulturu i tradiciju i da se upoznamo sa kulturom i tradicijom zemalja učesnica na festivalu. To je garancija da ćemo svi zajedno biti kvalitetno integrisani i predstavljeni, poručio je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađan Cicović sa gradskog trga u Užicu.
Licidersko srce briše granice

Ljubav je, inače, srž te međunarodne manifestacije, nazvane po liciderskom srcu koje je, kako za Radio Lunu objašnjava Ivana Cvetković iz organizacionog odbora fetsivala, simbol ljubavi, šareno kao narodna nošnja i slatko kao kolač.

Spajanje ljudi iz različitih krajeva sveta, širenje kulture, očuvanje tradicije i prijateljstvo su ciljevi međunarodnog festivala Licidersko srce.

Međunarodni dečji folklorni festival Licidersko srce traje do 18.avgusta.

Festival organizuje udruženje građana Era, uz podršku opština Čajetina i Višegrad, Ministarstva kulture Republike Srbije, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je na otvaranju festivala na gradskom trgu istakao da će se Užice potruditi da bude dobar domaćin, kako je naveo, sa željom da svako od učesnika u srcu ponese najlepše uspomene na užički kraj i festival.

Podsetimo, međunarodni dečji festival folklora Licidersko srce je od 2009. godine do danas ugostio u Užicu oko 5 500 folkloraca iz više od 36 država.

SMJEŠTAJ U VIŠEGRADU

Molimo vas da popunite sva polja.